| Blog | | Länkar | | Gästbok | | [email protected] |
Allt fler tonåringar åtalas för narkotikabrott
Postat av Administrator fredag 29 oktober 2004 - 13:55:09
Läs/Skriv kommentarer: 1 |

Allt fler tonåringar åtalas för narkotikabrott. Under de senaste tio åren har åtalen mot ungdomar mellan 15 och 20 år ökat med 240 procent visar färsk statistik från Brottsförebyggande Rådet (Brå).

Siffrorna gäller bruk, innehav, överlåtelse, framställning och smuggling. Framförallt är det bruket som ökar, visar Brås studie som omfattar åren 1994-2003.
Bland de äldre ungdomarna, mellan 18 och 20 år, är förändringen ännu tydligare. Där har åtalen ökat med 270 procent och 620 personer per 100 000 invånare hamnade i gruppen.

Tillgången på narkotika har ökat enormt samtidigt som priserna har halverats i Sverige de senaste 15 åren. Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) beror utvecklingen på att både produktionen och införseln har ökat. (TT)

- Förra året dömdes nästan 17.200 personer för narkotikabrott.
- Den vanligaste formen av narkotikabrott är bruk och innehav som utgör 40 respektive 24 procent av alla lagförda narkotikabrott.
- Antalet personer dömda för eget bruk har mer än femdubblats sedan 1994. Antalet övriga narkotikabrott visar små förändringar.
- De ringa narkotikabrotten har ökat både i antal och andel. Förra året stod dessa för 79% av alla lagföringar.
- 53% av de som dömds för narkotikabrott döms till böter.
- Cannabis är den vanligaste drogen och utgjorde 34% av lagföringsärendena. Amfetamin utgjorde 30%.
- Andelen lagföringar bland 15-20 åringar har ökat med 240%.
- År 2003 dömdes 11 personer för ringa narkotikabrott, eget bruk, till fängelse. 6 av dessa fick en månades fängelse. 2 fick 1-2 månader. 1 fick 6 månader. 2 fick över ett år.

Det narkotikafria samhället ska uppnås genom att polisen riktar in sig mot unga, enskilda brukare. Dessa ska lagföras, eventuellt vårdas och sen sluta använda illegala droger. Men det gör de ju inte.
Befolkningens attityd till en viss drog är den avgörande faktorn till hur mycket som konsumeras av den. Lagar och polisens insatser har mycket liten påverkan på befolkningens attityd, effekterna av de så kallade "signalerna" är kraftigt överdrivna.

Den organiserade brottsligheten har glada tider och i övrigt laglydiga cannabisrökare bestraffas.

Rapporten
Polis i Alaska jämför alkohol och marijuana
Postat av Administrator fredag 29 oktober 2004 - 12:36:18
Läs/Skriv kommentarer: 1 |

En polisman i Alaska fick frågan vad han helst ville se legalt, alkohol eller marijuana:

"Marijuana! Folk som dricker blir fulla, tar bilen, kör för fort, går hem och spöar upp sina familjer. Människor som röker marijuana blir höga, tar bilen, kör sakta, går hem och äter och leker med sina barn."

Marijuana News
Smått och gott från de senaste dagarna
Postat av Administrator tisdag 26 oktober 2004 - 21:37:58
Läs/Skriv kommentarer: 3 |

Är inne i något av en bloggsvacka men här kommer iallafall några noteringar..

Den Indiska tidningen Hindustan Times har en artikel om Marc Emery, som tydligen inspirerades till sitt engagemang för cannabislegalisering efter ett besök i Indien.

Den nya ministern Jens Orback har provat hasch, liksom sina kollegor Mona Sahlin och Thomas Bodström. Stora delar av regeringen är gamla haschrökare och har trots detta nått rätt höga positioner i samhället. Ingen som ställer sig frågan om puffandet verkligen är så enormt dödsfarligt?

Ett av Hollands största försäkringsbolag, Interpolis, vill försäkra marijuanaodlare, "om jag har tomatodlare som kunder, varför får jag inte försäkra marijuanaodlare"?

Antalet arresteringar för marijuana slår nya rekord i USA. År 2003 arresterades 755,187 personer, vilket innebär mer än en person per minut. Av dessa så greps 88% för innehav. Detta kostar de amerikanska skattebetalarna 7.6 miljarder dollar varje år. Väl spenderade pengar?

Den 2 november är det presidentval i USA. Samma dag kommer det dessutom genomföras en hel del lokala omröstningar i USA om cannabis legala status. Längst fram står Alaska, där folkomröstningen kan leda till att cannabis legaliseras, dvs att bruk, innehav, köp och försäljning av marijuana och hasch blir lagligt.

Det finns en hel del bloggar om drogpolitik, missa inte att kolla in decrimwatch, Drug Policy Alliance Blog, Last One Speaks och Drug War Rant.

Skolelevers drogvanor 2004
Postat av Administrator torsdag 21 oktober 2004 - 21:33:19
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

CAN har släppt en preliminär sammanfattning av undersökningen Gymnasieelevers drogvanor 2004. Sen 1971 har CAN undersökt svenska skolungdomars alkohol-, narkotika-, tobaks-, och sniffningsvanor. Undersökningarna har i huvudsak rört årskurs 9, men från och med år 2004 så undersöks även drogvanorna bland gymnasieelever i årskurs 2.

Den preliminära sammanfattningen är inte speciellt omfattande, men bl a följande data finns med i pressmeddelandet:

Bland niondeklassarna har 7% använt illegala droger någon gång, i årskurs 2 så är det drygt 15%.
27% bland niondeklassarna är fulla minst en gång per månad, och nästan 50% av eleverna i årskurs 2.

Dessa siffor är utslagna över landet, i storstadsområdena är narkotikabruk betydligt vanligare, mer utförlig statistik om detta kommer under vintern 2005.

I förra årets undersökning så var det en liten nedgång i niondeklassarnas narkotikakonsumtion vilket ansvariga myndigheter gjorde en stor sak av, detta år har det inte skett någon minskning mot förra året.

Ungdomarnas fylleri är ett betydligt större problem än att de testar marijuana. Vill man minska skadorna som uppkommer av droger så bör givetvis myndigheternas insatser rikta sig mot alkoholkonsumenterna istället för att svartmåla och jaga i övrigt laglydiga cannabisrökare.

Pressmeddelande
Belgiens nya cannabislagar upphävda
Postat av Administrator torsdag 21 oktober 2004 - 21:00:15
Läs/Skriv kommentarer: 1 |

I maj så antogs en ny cannabislag i Belgien, myndiga personers innehav och bruk av cannabis skulle inte leda till rättsliga åtgärder om det inte ledde till "olägenheter för allmänheten" eller var "problematiskt". Sen lagen infördes har det varit diskussioner om främst formuleringen av lagen, vad som är "problematiskt" eller en "olägenhet" är inte definierat och detta överläts alltså till den enskilda polismannen att bedöma.

En skiljedomstol har nu ogilitigförklarat lagen och man har nu återgått till det direktiv som gällde sedan 1998, vilket innebär att cannabisbruk och innehav skulle ha "lägsta prioritet" hos de brottsbekämpande myndigheterna. Lägsta prioritet innebär att den Belgiska polisen, till skillnad mot den Svenska, inte lägger resurser på att arrestera i övrigt laglydiga cannabisrökare när det finns brott som exempelvis våldtäckter och rån som inte är lösta.

Hälsominister Rudy Demotte kommer utarbeta ett nytt förslag och säger sig stödja kärnan i den nu ogiltigförklarade lagen, att cannabisrökning ska accepteras hos myndiga personer så länge det inte är problematiskt.

I nuläget så innebär detta ingenting för den Belgiska cannabiskulturen. Men en ny debatt runt hur man ska hantera cannabis kan förhoppningsvis bana väg för en legal, reglerad, kontrollerad och beskattad handeln med cannabis.

Drugnews
Frisläppta fångar
Postat av Administrator onsdag 20 oktober 2004 - 13:33:05
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Marc Emery är nu fri efter 90 dagar i fängelse. Emery dömdes för att ha passat en joint under en cannabisdemonstration Saskatton i mars. Delstaten tillämpar, med Kanadensiska mått mätt, hårda cannabislagar och Emery kommer nu sätta upp en avdelning av BC Marijuana Party i delstaten. Mer information lär komma upp på Cannabis Culture när frigivningsfesten är slut.

Den Holländska aktivisten Nol Van Shaik har släppts från ett Franskt fängelse efter 79 dar bakom lås och bom. Schaik äger Willie Wortel's Coffeeshop och the International Hemp Museum i Haarlem. Han greps på Madrids flygplats den 17 maj för en 14 år gammal anklagelse på haschsmuggling genom Frankrike. Spanien höll Shaik i tre veckor innan han utlämnades till Frankrike för ett femårigt fängelsestraff. Juridiska misstag av Frankrike ledde till att Shaik släpptes i förtid och ha kan nu resa fritt i hela Europa. Nol Van Shaiks Hemsida
Definition av missbruk
Postat av Administrator onsdag 20 oktober 2004 - 12:58:59
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

I Sverige så sägs det att allt bruk av illegala droger är missbruk, medans bruk av legala droger mycket väl bara kan vara just bruk. En person som dricker sig full på sprit två gånger i veckan klassificeras som en brukare, medans en som röker sig hög på marijuana varannan månad är missbrukare. Vilken person som ligger i riskzonen för fysiska, psykiska eller sociala skador borde det inte råda någon tvekan om.

Den svenska definitionen på missbruk är alltså i hög grad juridisk. Den definition som används inom hälso- och sjukvården ser dock annorlunda ut, den kallas DSM IV och används av sjukvårdspersonal för att diagnostisera beroende.

Missbruk enligt DSM IV:
I det system som tagits fram för att tydligt kunna ställa diagnos på patienter med psykiska besvär (DSM-systemet), ska minst 1 av följande påståenden gälla under en och samma 12-månadersperiod:

1. Att vid upprepade tillfällen ha använt en substans, så att man misslyckats med att klara av sina skyldigheter i hemmet, skolan eller arbetet
2. Att ha upprepat bruket i situationer där det medför stora risker för fysisk skada, t ex rattfylla
3. Att vid upprepade tillfällen ha haft problem med rättvisan, t ex polisen, på grund av droger
4. Att ha fortsatt drogmissbruket trots att det givit upphov till återkommande sociala problem pga drogeffekterna
5. Att symtomen aldrig uppfyllt kraven för beroende enligt vad som krävs.

Ett annat klassifieringssystem som används inom den svenska sjukvården är ISD 10, vilket istället för missbruk använder definitionen skadligt bruk:
Bruk av psykoaktiva substanser på ett sätt som skadar hälsan. Skadan kan vara fysisk (som hepatit vid intravenöst missbruk av psykoaktiva substanser) eller psykisk (som depressionsperioder sekundärt till hög alkoholkonsumtion).

Man måste se dessa två system i förhållande till varandra då ISD10 är helt kliniskt där DSM IV också ser till de sociala följderna av missbruket.

En juridisk istället för medicinsk definition av missbruk är ett led i försöken att skrämma ungdomar från att testa illegala droger. Betydligt bättre för "folkhälsan" vore det om ungdomar fick saklig information om riskerna med drogbruk och tecken på ett begynnande missbruk.

Glöm den officiella definitionen, men är du missbrukare (av legala eller illegala droger) enligt sjukvårdens definitioner så bör du ta dig en funderare över vad du håller på med.
Eurobarometern 2004, om ungdomar och droger
Postat av Administrator måndag 18 oktober 2004 - 14:29:17
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Eurobarometern om ungdomar och droger är en återkommande studie om Europeiska ungdomars (ålder 15-24) drogvanor och attityder till droger. Mätningen för 2004 har nyligen släppts och visar på en generell ökning av bruket av både legala och illegala droger. Undersökning är utförd av Gallup Europe på begäran av Europeiska kommissionen.

Var tredje ung europe har använt cannabis. Det är fyra procent fler jämfört med förra mätningen från 2002. Elva procent har använt cannabis den senaste månaden.

Lite statistik från undersökningen, svenska data inom parantes.

33% (14%) har använt cannabis.
11% (3%) har använt cannabis den senaste månaden.
68% (35%) känner folk som använder cannabis.
50% (34%) har blivit erbjudna cannabis.
30% (38%) har blivit erbjudna andra droger än cannabis.
47% (41%) känner folk som använder andra illegala droger än cannabis.
27% (31%) dricker alkohol regelbundet.

Eurobarometern 2003 - ungdomar och droger
Drugnews
Legalisering av alla droger inom 20 år
Postat av Administrator måndag 18 oktober 2004 - 13:32:34
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Den engelska tankesmedjan Transform Drug Policy Foundation har släppt en rapport som går igenom huvudelementen i debatten om reform av narkotikalagarna. Rapporten tar på ett tydligt och övertygande sätt upp problemen med förbudspolitiken, presenterar lösningen med reglerade och kontrollerade marknader och hur dessa kan utformas. Rapporten svarar dessutom på vanliga invändningar mot en legal narkotikamarknad och lägger fram en tjugoårsplan för hur utvecklingen för reformerna kommer se ut. Rapporten menar att förbudspolitiken med svarta marknader och massiv kriminalitet som följd kommer att ersättas av lagliga, reglerad och kontrollerad handel med alla droger inom 20 år. Flera engelska parlamentsledamöter, representanter från polisen och journalister stöder rapporten.

Rapporten är mycket bra och sammanfattar på ett enkelt sätt nackdelarna med nuvarande politik och visar på fördelarna med en legal, reglerad och kontrollerad marknad framför totalförbudet och den kriminalitet som följer i dess spår.

Rapporten: After the War on Drugs: Options for Control
Läs mer här: The Mirror - Daily Record - The Guardian - FAJAF
Presidentkandidat i Chile har cannabislegalisering på programmet
Postat av Administrator måndag 18 oktober 2004 - 13:31:37
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Senator Nelson Avila i Chile kandiderar nu till president i valet 2005. Tidningen La Tercera rapporterar nu att Avila har legalisering av cannabis bland de frågor har går till val på.

Följ utvecklingen i Chile och i Sydamerika på Narco News som rapporterar om reformeringen av narkotikalagarna i Sydamerika.

NarchoSphere
Norskt nätverk för medicinsk cannabis
Postat av Administrator måndag 18 oktober 2004 - 13:24:49
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Ett illegalt nätverk i Oslo odlar marijuana för distribution till patienter med MS och andra smärtsamma sjukdomar.
Norska TV 2 har nu "avslöjat" nätverket som odlat marijuana i ett års tid och distribuerat det gratis till 40-50 patienter runt om i landet.

En man i nätverket har intervjuats av TV 2 och säger att detta inte är en kamp för "fri cannabis" utan att de endast vill hjälpa sjuka människor till bättre livskvalitet.

Efter avslöjandet så tar nu norska politiker upp frågan om en legalisering av marijuana som medicin.

När får vi se liknande initiativ i Sverige?

Ulovlig marihuana-nettverk
Bor vurdere marihuana som legemiddel
Diskussion på Norcan (Norsk cannabisforum)
Mail till en alkoholliberal moderat
Postat av Administrator onsdag 13 oktober 2004 - 14:53:58
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Moderaten Henrik von Sydow har skrivit en artikel om sveriges alkoholpolitik på Sourze: Stoppa smuggelkungar och svarthandlare.

Henrik skriver i sin Sourze-artikel att:

Det här är exempel på att vi har en allt större helt oreglerad svartförsäljning av alkohol som lever sitt eget liv. För många svenskar finns det nu inga restriktioner alls eftersom alkoholen forslas in i Sverige i stora mängder och säljs sedan vidare till vem helst som önskar köpa - helt skattefritt. Det är alarmerande.
...
Det är angeläget att sänka alkoholskatterna generellt - också på öl och vin. Genom att göra det vinner vi på nytt kontrollen över alkoholförsäljningen. Då får vi resurser att använda till information om alkoholens skadeverkningar och det egna ansvaret istället för en ändlös jakt på smugglare och svarthandlare.

En användare på Swecan skickade följande mail till Henrik som svar på hans artikel:

Hej!

Jag läste din artikel om problemen med alkoholpolitiken på Sourze (http://www.sourze.se/default.asp?itemId=10405899). Jag håller helt och hållet med dig men har ändå en synpunkt.

Problemet med de höga alkoholskatterna och den privatinförsel den leder är att staten helt tappar kontrollen över handeln med alkohol, marknaden blir oreglerad och okontrollerad. Inga skatter betalas in. Kriminella nätverk växer med intäckterna från alkoholsmugglingen.

Exakt samma argument kan appliceras på illegala droger, fast där är ju situation mycket värre. Handeln med t ex cannabis är 100% oreglerad och okontrollerad. Ingen skatt överhuvudtaget betalas in. Och kriminella tar alla intäckter.

Forskning, från t ex Brottsförebyggande rådet visar att polisens insatser har mycket liten inverkan på konsumtionen av illegala droger, i rapporten "Polisens insatser mot narkotikabrottsligheten" skriver de bl a:

"Som tidigare konstaterats är det orealistiskt att i alltför hög grad förvänta sig mätbara effekter av polisens arbete, när narkotikamissbruket i så hög grad påverkas av andra faktorer i samhället: strukturella (exempelvis arbetslöshet), kulturella (ungsdomstrender) eller sociala (till exempel familjeförhållanden)."

"Den generella ökningen av insatserna från polisens sida åtföljs inte av minskningar i narkotikamissbruket, vare sig bland ungdomar eller etablerade missbrukare. "

http://www.polisen.se/inter/mediacache/1690/9449/14334/BRA_Rapport_2003.pdf

Jag undrar nu om du anser att handeln med nu illegala droger bör vara, precis som alkoholen, reglerad, kontrollerad och beskattad? Eller anser du att det effektivaste sättet att bemöta narkotikaproblematiken är att ha lagar som leder till en svart, illegal, oreglerad och okontrollerad marknad som hanteras av den organiserad brottsligheten? Varför isåfall?

Varför hanteras problemen med alkoholen på ett helt annorlunda sätt än problemen med narkotika? Varför är det bra med en legal, reglerad, kontrollerad och hårt beskattad marknad för alkohol med inte för andra droger?

Mvh xxx xxx

Henrik har efter tre veckor ännu inte besvarat mailet, men en påminnelse har skickats. Vore det dödsstöten för en svensk politiker att säga att en legal, reglerad och kontrollerad marknad är effektivare i att minska skadeverkningarna av droger än ett totalförbud?

Swecan
Tullens beslag och samhällsnytta
Postat av Administrator tisdag 12 oktober 2004 - 20:57:41
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Aftonbladet skriver angående de ökade tullbeslagen att den samlade strafftiden för det senaste kvartalet smuggelbrott är minst 150 år och att den beslagtagna narkotikan inneburit en "samhällsnytta", en besparing för samhället på 240 miljoner kronor i bland annat vårdkostnader. Detta enligt Karl Gunnheden, chef för tullverkets brottsbekämpning.

Karl Gunnheden har inte förstått mekanismerna bakom narkotikamissbruket och smugglingen. När tullen beslagtar en viss mängd narkotika så innebär det inte att narkotikakonsumtionen minskar med motsvarande mängd utan att det beslagtagna ersätts av någon annan smugglare.
Narkotikapriserna sjunker för varje år som går, detta betyder att tillgången på narkotika ökar. Även efter stora beslag av tullen så påverkas inte priserna eller tillgången. Det finns knark så det räcker i sverige. Det konsumeras helt enkelt inte mindre knark för att tullen gör några stora beslag, och vårdkostnaderna blir därför inte heller lägre.

Om tillgången skulle minska och priserna därmed öka så skulle det inte innebära lägre kostnader för sverige, snarare tvärtom. För missbrukaren så existerar inte alternativet att stå över en sil "för att det är så dyrt", istället så ökar hans kriminalitet för att kunna finansiera inköpet av sitt knark.

Att spärra in människor i totalt 150 år kostar däremot en hel del pengar och det förändrar inte läget på narkotikaproblemet. Vill man minska skadorna som narkotikan orsakar samhället och individen så finns det betydligt effektivare åtgärder att spendera pengarna på.

För att slå hårt mot den organiserade brottsligheten, smugglingen och enskilda tunga missbrukares höga kriminalitet så bör redan etablerade tunga missbrukare få de preparat de är beroende av utskrivet av läkare, då behöver de inte göda maffian för att slippa sin abstinens, och de behöver inte begå brott eller langa knark för att finansiera sitt missbruk.
Färre men större beslag av cannabis
Postat av Administrator tisdag 12 oktober 2004 - 15:21:12
Läs/Skriv kommentarer: 1 |

Tullen i Malmö har ökat sin volym av narkotikabeslag det senaste kvartalet. Trenden går mot färre med större beslag. Jämfört med samma period förra året så har ökningen på flera droger varit mycket stor, exempelvis beslagtogs 46 kilo cannabis motsvarande kvartal förra året mot 136 kilo detta år.
De små beslagen, det vill säga mängder som är så små att de bedöms vara för eget bruk, har minskat från 558 till 160. Tullverket tror att den främsta orsaken till detta är att cannabishandeln i Christiania stypts.

Lars Bäckström vid tullens underrättelsetjänst säger att den totala mängden narkotika som förs in i Sverige från Danmark ökar och att de inte räknar med någon avmattning i försöken att smuggla in narkotika till Sverige.
Efter stängningen av Pusher Street i Christiania så har det inte etablerats någon ny liknande handelsplats i Köpenharmn och Bäckström tror istället att en del av försäljningen flyttat till Sverige.

Vad har Sverige vunnit på att cannabishandeln i Christiania har stängt? Småhandlarna får ge vika för den organiserade brottsligheten. Handeln har flyttats från Pusher Street till städer i skåne och den starka kontroll mot tunga droger som utövades i Christiania finns inte bland de svenska handlarna som skåneungdomarna nu kommer att vända sig till.

Helsingborgs Dagblad / TT
Kritik mot Hasselarörelsen
Postat av Administrator måndag 11 oktober 2004 - 15:03:12
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Stockholms Fria Tidning har publicerat två artiklar som är kritiska mot Hasselarörelsen.

Hasselamodellen går ut på att bryta ner ungdomarna, för att sen bygga upp en ny, drogfri, personlighet. Detta görs genom pennalism, hot, angiveri och förtryck, exempelvis genom att skrika åt ungdomarna tills de bryter ihop och kalla dem kränkande saker såsom parasiter, slampor och tjackhoror.

Hassela har under lång tid varit utsatt för kritik, exempelvis i boken "Bakom vår blindhet" av Kristian Tilander, trots detta har det aldrig blivit någon debatt om Hassela och dess metodik.

Mycket läsvärda artiklar som förhoppningsvis kan skapa en debatt om hur den svenska skattefinansierade missbruksvården ser ut och fungerar.

Kontroll, hjärntvätt och förnedring
"Ord är billiga och handling kostar"

Hasselakollektivet
Hassela Solidaritet
Förlamad man död på grund av förbudet mot marijuana
Postat av Administrator måndag 11 oktober 2004 - 14:47:36
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

En 27-årig förlamad man dömd till 10 dagars fängelse för innehav av en liten mängd marijuana dog i fängelset på grund av otillräcklig hälsovård.

Jonathan Magbie hade varit förlamad från nacken och neråt sen fyra års ålder efter det att han blivit påkörd av en rattfyllerist. Han var oförmögen att andas på egen hand och behövde sjukvård 20 timmar per dygn för att överleva.

Åklagaren rekommenderade en villkorlig dom men domaren Judith E. Retchin beslutade att han skulle avtjäna straffet i fängelset eftersom Magbie sa att han tänke fortsätta röka marijuana då det fick honom att må bättre.

NORMLs ordförande Keith Stroup säger att "Även om Jonathan Magbies dödsorsak för närvarade är under utredning, är det klart att hans död var ett resultat av de överdrivet straffande lagarna som kriminaliserar bruket och innehavet av marijuana. Det finns lite tvivel att om det inte vore för marijuanaförbudet, skulle Jonathan Magbie fortfarande vara vid liv idag. Han förtjänade inte att dö för att ha rökt marijuana."

FAJAF
DrugPolicy Alliance
Nytt preparat testas i studie bland missbrukare
Postat av Administrator måndag 11 oktober 2004 - 14:29:38
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Ett nytt narkotikaklasassat preparat, Suboxone, ska nu testas på ett 90-tal heroinmissbrukare. Suboxone innehåller samma aktiva substans som Subutex men med skillnaden att det inte har någon ruseffekt. Abstinensen lindras däremot. Subutex används även av andra än de som får det utskrivet som en billig och säker ersättning för heroin, men skrivs det inte ut av läkare så menar myndigheterna att det är missbruk, och det är detta som man vill komma åt med Suboxone.

Studien riktar sig till personer över 20 år som har varit heroinberoende i mer än ett år. Under de första månaderna får försökspersonerna dagligen hämta och inta sin tablett vid beroendekliniken. Missbrukare kommer att tas in i studien för sin sexmånadersbehandling i tre omgångar.

Substitutionsdroger fungerar! Skriv ut det till de etablerade missbrukare som vill ha det, alternativet är en ständig jakt på heroin med massiv kriminalitet och ett liv i misär för missbrukaren. Varför och för vem skulle det vara ett bättre alternativ än metadon, subutex eller suboxone?

Uppsala Nya Tidning
Läs mer om Suboxone och Subutex
Gymnasielever protesterar mot drogtester
Postat av Administrator söndag 10 oktober 2004 - 21:08:31
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Två elever på John Bauergymnasiet i Östersund fundera på att polisanmälan skolan. De känner sig trakasserade efter att ha fått ta drogtester. Skolans ide för att stoppa bruk av illegala droger går ut på att eleverna ska lämna urinprov när lärare eller annan personal på skolan misstänker ett missbruk.

Tecken på att en tonåring använder illegala droger är enligt skolan trötthet, humörsvängningar och hög frånvaro. Detta är ganska vanligt bland just tonåringar, även om de inte använder narkotika, men det har inte förhindrat skolan från att tvinga folk till urinprover då de exempelvis legat på en bänk och vilat sig. En elev säger att det räcker med att vara trött för att bli misstänkt för haschrökning.

Rektor Leif Nilsson vill inte berätta hur många prov som tagits och om något någonsin varit positivt.
- Det är sekretess, påstår han.

Östersunds-Posten
Svenska poliser i Christiania #2
Postat av Administrator torsdag 07 oktober 2004 - 22:51:58
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Svenska poliser köpte cannabis i Christiania för att samla bevis mot handlarna. Detta förnekades tidigare av polisen, då det inte är tillåtet att för svenska poliser att agera utomlands eller provocera fram brott.

Svenska polisers agerande i Christiania har nu bekräftats av åklagare Charlotte Larsen. Men inom den svenska rikspolisen är Christianiasaken okänd på flera håll. Avdelnings- och gruppcheferna inom Rikskriminalens spaningsavdelning kände inte till operationen, trots att deras egen personal var med.
Nuvarande chefen för spanings- och utredningsavdelningen på Rikskriminalen, Johan Grenfors, bekräftar däremot att agenterna skickades till Danmark, men han vill inte kommentera saken ytterligare.

Professorn i rättsvetenskap Dennis Töllborg anser att en förundersökning mot den svenska polisen bör inledas.

Sydsvenskan:
Svenska poliser på praktik var knarkagenter
Mer knark än tillåtet kan ha köpts
Motioner om droger #5
Postat av Administrator torsdag 07 oktober 2004 - 22:19:02
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Nu rasar motionerna in i en rasande takt och jag har missat att rapportera om ett flertal. Från och med nu så kommer jag prioritera de motioner som skiljer sig från mängden, det vill säga de som inte enbart skriker efter ökad repression.

2004/05:Ju378 av Lars Ohly m.fl. (v) - Kriminalvården

Vänsterpartiet anser att förhållandet mellan kontrollåtgärder och vård av missbrukare på anstalterna är snedvriden. Det är för lite vård och för mycket kontrollåtgärder, som inte ger några positiva resultat i större utsträckning. De nya resurser som tillförs till narkotikabekämpningen på anstalterna bör därför främst användas till behandlingsinsatser och inte ökade kontrollåtgärder.

Vänsterpartiet anser att man i nuvarande läge måste lägga alla resurser påökade behandlingsinsatser för att möjliggöra att en positiv förändring kommer till stånd. Givetvis måste det också finnas kontrollåtgärder men dessa ligger i dag på en alltför hög nivå i jämförelse med möjligheten att erbjuda behandlingsinsatser.
...
Vänsterpartiet anser därför att de nya medel som tillförts främst ska användas till behandlingsinsatser och inte ökade kontrollåtgärder. Stora summor läggs i dag ner på urinprov och visitationer. Att därefter inte ha något att erbjuda missbrukaren vad gäller behandling skapar bara ett försämrat klimat på anstalterna. Att behandla människor med missbruksproblem är ett säkert sätt att minska efterfrågan på droger inne på anstalterna.
Missbruket är den starkaste bidragande faktorn till att dessa människor sitter i fängelse. Finansiering av missbruk brukar vara den grundläggande anledningen till deras kriminalitet. Att bryta denna destruktiva situation är således den viktigaste insatsen för att förhindra återfall i kriminalitet.

Vänsterpartiet har en viktig poäng i denna motion; att finansieringen av missbruket är orsaken till missbrukarens kriminalitet. För att minska denna kriminalitet så ska man därför se till att missbruket upphör, och detta görs med behandling, inte kontrollåtgärder, polis och bestraffning.
Ombyggnation
Postat av Administrator torsdag 07 oktober 2004 - 14:18:27
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Som den återkommande besökaren säkerligen uppmärksammat så har cannabiskultur byggts om en del. Community-funktionerna, såsom forum och chatbox, är borttagna och cannabiskultur är numera en mer renodlad blogg.
Trots en hel del besökare så tog inte forumet fart och chatboxen upplevde jag mest som ett störande och plottrigt inslag på sidan som inte tillförde något.
Tillsvidare fortsätter cannabiskultur som vanligt med nyheter och kommentarer om narkotikapolitik och cannabiskulturen. Om det i framtiden finns intresse för utökad funktionalitet på sajten så kan det självklart bli aktuellt.

Har du synpunkter på förändringarna och/eller ideer om hur cannabiskultur kan utvecklas så skicka gärna ett mail eller skriv en kommentar på denna post.

En besökare skickade nyligen in ett gäng med länkar, tack för det, så länksidan är nu uppdaterad med ett tiotal nya bra länkar.
En god uppväxt motverkar missbruk
Postat av Administrator onsdag 06 oktober 2004 - 11:46:27
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Experimentdjur med störd relation till modern under den tidiga uppväxten får ett högre frivilligt alkoholintag i vuxen ålder. Det finns stora likheter mellan alkohol- och narkotikaberoende och det finns goda skäl att detta inte bara gäller konsumtion av alkohol utan även av andra droger.
Detta visar en doktorsavhandling av Erik Roman, som nyligen lades fram och försvarades vid Uppsala universitet.

Denna forskning har utförts på råttor, men samma mönster observeras bland människor - bland missbrukare så finns det en kraftigt höjd andel personer som i tidig ålder utsatt för trauman, incest eller emotionell försummelse.
Ted Goldberg, forskare vid Stockholms Universitet, säger i sin bok "Narkotikan Avmystifierad" att vem som helst inte blir missbrukare. Nästan alla tunga missbrukare har haft en svår barndom, med missbrukande föräldrar eller så har de blivit utsatta för olika former övergrepp.

Offer för incest eller andra övergrepp utvecklar ofta missbruksbeteenden och/eller psykiska störningar - bör dessa bestraffas för detta? De tvingas, pga sitt beroende och nuvarande lagstiftning, till ett icke människovärdigt liv på offentliga toaletter, kantat med misär, våld och i slutändan död. Samhällets "hjälp" till dessa trasiga individer består i stort sett i att skicka ut beväpnade uniformsklädda män för att arrestera dem. Vi ger oss på symptomen istället för sjukdomen. Det är besvärligt att ta sig an sjukdomen, så istället skapar man en fiende, "knarket", och skyller symptomen på denna fiende. Bekvämt för politikerna, men ett fortsatt svek mot de som drabbas hårdast, missbrukarna.

Mobilisering mot narkotika
Cannabis mot leukemi
Postat av Administrator onsdag 06 oktober 2004 - 10:56:17
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Ämnen i cannabis letar upp och dödar leukemiceller enligt forskning som publicerats i magasinet "American Society of Hematology". Det är forskare vid Saint Bartholomews Hospital i London som rapporterar att THC orsakar programmerad celldöd (apoptosis) i tre leukemi cellinjer. Celldöden började så tidigt som sex timmar efter exponering av THC.
Tidigare försök har också visat att THC stävjer tillväxten av olika typer av cancerartade tumörer, liksom att de framkallar programmerad celldöd i maligna celler.

NORML
FAJAF
Christiania har ekonomiska problem
Postat av Administrator tisdag 05 oktober 2004 - 13:25:41
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Pusher Street har stängt och detta har lett till ekonomiska problem för Christiania. Stängningen har lett till att kundunderlaget för resturangerna och andra affärsverksamheter i området har minskat.
Förutom detta så sitter även ett antal christianiter häktade på grund av medverkan i cannabishandeln, vilket innebär uteblivna avgifter till Christianias gemensamma kassa. Invånarna betalar 1000 danska kronor per månad för hyra plus avgifter för el och vatten.

Tråkigt, tråkigt. För er som ännu inte besökt Christiania så rekommenderar jag ett besök innan det försvunnit helt och ersatts av moderna bostadsrätter. Christiania är ett unikt område som visar att det finns olika sätt att leva och organisera sin vardag. Intressant även om man inte är ute efter att avnjuta en joint.

TT-Expressen
Narkotikabrott ger högre straff än dråp
Postat av Administrator tisdag 05 oktober 2004 - 00:12:57
Läs/Skriv kommentarer: 1 |

Den som dödat en annan människa kan nu komma lindrigare undan än den som begått ett narkotikabrott. Ekot har gått igenom ej publicerad statistik från BRÅ som visar att domstolarna dömer ut allt hårdare straff.

Antalet personer som döms till fängelsestraff längre än fyra år har nära nog fördubblats sedan år 2000 och vissa narkotikabrott har idag längre genomsnittsstraff än dråp. Förra året dömdes 232 personer till fyra år eller längre i fängelse för grovt narkotikabrott eller grov narkotikasmuggling. Det är en ökning med över 100 personer sedan 2000-talets början. Det innebär att 56 procent, nästan 6 av 10 som döms till fängelsestraff på fyra år eller mer döms för narkotikabrott. För tre år sedan var det bara 43 procent.

Flera advokater och åklagare är kritiska, däribland åklagare Thomas Ahlstrand i Göteborg.

– Straffen för de mycket grova narkotikabrotten kan bli för höga om man jämför med straffen för grova våldsbrott som inte ligger på den nivån men där skadan är värre, säger han.

Även advokat Gunnar Falk med stor erfarenhet av narkotikamål är kritisk.

– Straffvärdet har rakat i höjden på ett anmärkningsvärt sätt på senare tid vad gäller narkotikabrott. Idag kan man döda en människa och komma undan lindrigare än om man begått ett riktigt allvarligt narkotikabrott, säger Gunnar Falk.

Det är tydligt hur myndigheterna tänkt "lösa" narkotikaproblemet. Mer poliser och hårdare straff. Det kommer inte att lösa problemet, utan snarare förvärra det. Hårdare repression minskar inte narkotikamissbruket utan marginaliserar missbrukarna (och brukarna) än mer och driver på den organiserade brottslighetens utveckling inom narkotikahandeln. Kombinerar man detta med att missbruksvårdens förfall så är det ingen ljus bild man ser. Man undrar vad myndigheterna egentligen har tänkt sig, förutom att de inte vill sända ut fel "signaler". Och vad sänds det egentligen för "signaler" när domstolarna dömer ut lägre straff för ond bråd död än för handel med och transport av olagliga substanser?

SR
Överläkare kritisk mot missbruksvården
Postat av Administrator måndag 04 oktober 2004 - 20:27:00
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Allt mindre pengar till missbruksvården kan få katastrofala följder, med patienter som hamnar mellan stolarna. Överläkaren Frede Petersén på Nyköpings psykiatriska klinik riktar nu kritik mot hur missbruksvården bedrivs i Sörmland.

Han är orolig för att framtida resursminskningar i slutänden kan innebära färre slutenvårdsplatser för patienterna. Det är i ett brev till landstingsrådet Ulrika Ernving som Frede Petersén beskriver sin oro och framför sin kritik. Han menar att en minskning av resurser inom missbruksvården kan få katastrofala följder för den enskilde patienten och för samhället.

För att komma till rätta med problemet vill han istället att landstinget ska börja samarbeta med kommunerna för att ta hand om de allvarligaste problemen inom sjuk- och socialvården.

SR
Fler Research Chemicals (RC) olagliga
Postat av Administrator måndag 04 oktober 2004 - 20:25:46
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Som en följd av att sk Research Chemicals (RC), närbesläktade syntetiskt tillverkade kemikalier till de traditionella drogerna som amfetamin, osv, blivit allt vanligare bland unga och äldre som ett sätt att kringgå narkotikalagar och att de dykt upp på flera onlineshops som säljer varorna helt lagligt, har regeringen nu utökat förbudet av flera av kemikalierna genom att klassifiera de som hälsofarliga varor. Utökningen av lagstiftningen som förbjuder försäljningen började gälla den 1:a Oktober och du hittar listan på de nya substanserna som numera är illegala här. För en lista på sk smartshops, se länk.

FAJAF
Schwarzenegger godkände rena sprutor
Postat av Administrator måndag 04 oktober 2004 - 20:24:49
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Guvenör Arnold Schwarzenegger vill tydligen skydda missbrukarnas hälsa mer än Sverige. I veckan signerade han en lag som tillåter injicerande missbrukare att köpa sterila sprutor vid apotek utan recept. Före ändringen var Kalifornien bara en av fem delstater som inte tillät sådan försäljning, efter att liknande lagstiftning stoppats två gånger av den fd demokratiska guvenören Gray Davis. Delning av sprutor är länkad till minst 19% av alla AIDS-fall och hälften av alla hepatit C fall i Kalifornien. Lagen möjliggör apotekare att sälja upp till 10 sprutor utan recept till vem som helst över 18 år. Det är också en stor seger för drogreformgruppen Drug Policy Alliance som i flera år tryckt på för en ändring i hälsofrågan som kommer rädda tusentals av liv och spara miljoner av dollar i hälsokostnader. Tillgång till sterila sprutor uppmuntrar INTE injektionsmissbruk mer än ett rent glas uppmuntrar alkoholism.

FAJAF
Drug Policy Alliance
Möte om EUs nya narkotikastrategi
Postat av Administrator fredag 01 oktober 2004 - 15:24:09
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

I december ska det tas beslut om en ny strategi för att bemöta narkotikaproblemen i EU. Den nya strategin ska gälla från och med 2005.
Holland sitter nu på ordförandeposten och arrangerar den 6-7 oktober ett möte för samtliga EU-ländes narkotika-koordinatorer. På mötet ska information och ideer om hur narkotikaproblemet ska hanteras inom EU diskuteras. Dessutom är intentionen att stora steg mot en samsyn om den nya narkotikastrategin ska tas på mötet.

ENCOD har bett om information om status i nuläget men fick den 27 september svaret att förslaget är "i en preliminär fas" och att de inte kan lämna några detaljer över hur utformningen ser ut just nu.

Den nya strategin kan vara avgörande för hur Europeisk och Svensk narkotikapolitik kommer att utvecklas framöver. I nuvarande strategi finns kraftfulla uttalanden om nödvändigheten av harm-reduction åtgärder, vilket säkerligen påverkat sverige att faktiskt tillåta sprututbytesprogram i större skala.
välkommen

Användarnamn:

Lösenord:


Kom ihåg mig

[ Registrera ]
[ Glömt lösenord? ]

flöden
Våra rubriker kan delas genom antingen våra rss eller text flöden.
news.xml - news.txt
All trademarks are © their respective owners.