| Blog | | Länkar | | Gästbok | | [email protected] |
Tullverket, överdrifter och skräckpropaganda
Postat av Administrator tisdag 31 augusti 2004 - 22:57:22
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Tullverket har nyligen startat en "antidrogportal" som "är framtagen för att du på ett enkelt och snabbt sätt skall kunna skaffa dig fakta om en viss drog".

–Det är inte alltid lätt att informera om droger bland unga. Det gäller att klart ta ställning mot droger, utan att överdriva, använda pekpinnar och samtidigt inte heller väcka nyfikenhet att prova, säger projektledaren Lars Hansson, till vardags narkotikainformatör i Helsingborg, till Drugnews.

Observera att Lars Hansson anser att man inte ska överdriva när man informerar unga om droger.

Studera sen denna bild, med bildtexten "Haschmissbruk", som visas efter "informationstexten" om cannabis på tullverkets antidrogportal.


Orsakar cannabisrökning tandlossning? Dålig munhygien?

Detta är ett bra exempel på den typ av "information" som svenska myndigheter använder för att försöka skrämma ungdomar från att testa cannabis.

Hallå! Skräckpropagandan funkar inte och det enda resultatet av sån här dynga är att de ungdomar som besöker sajten tappar förtroendet för tullverket och myndigheternas droginformation. För alla vet ju att man inte drabbas av tandlossning för att man röker marijuana, ja, alla utom narkotikainformatör Lars Hansson som inte kommer med överdrifter eller pekpinnar.

Tullens antidrogportal
Det växer så det knakar i Sverige
Postat av Administrator tisdag 31 augusti 2004 - 12:08:16
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Antalet butiker som säljer odlingsutrustning och cannabisfrön har ökat kraftigt de senaste åren. Webbforumen där cannabisodling diskuteras är mer aktiva än någonsin. På gatan börjar det bli riktigt vanligt med hemodlad marijuana istället för det importerade haschet.

Odling av cannabis verkar ha tagit fart rejält i Sverige och det ser man även i tidningarnas skriverier om beslagtagna cannabisodlingar.

Ett urval av tidningarnas skriverier om polisens insatser mot cannabisodlare i Augusti:

2004-08-02, Luleå
I helgen greps sex ungdomar misstänkta för ringa narkotikabrott på Piteå dansar och ler. En av dem hade haschplantor hemma i lägenheten.

2004-08-09, Skellefteå
Vid husrannsakan påträffades en cannabisodling som redan var skördad och polisen beslagtog också marijuana. Två av personerna är misstänkta för att ha brukat narkotikan, en person har efterräkningar att vänta för att han odlat, innehaft och sålt narkotikan.

2004-08-17, Östersund
Ett uppmärksamt tidningsbud har tipsat polisen om vad som kan vara en cannabisodling i en rabatt i Östersund. Budet passerade fastigheten och tyckte sig se att där prunkade en planta som skulle kunna användas som narkotika.
Polisen har tagit hand om plantan för analys.

2004-08-24, Elfsborg
I fredags hittade polisen en cannabisodling på Onsjö, inte långt från golfbanan.
Den är inte helt lättodlad och det är inte ofta vi finner sådana här odlingar. Troligtvis har de här plantorna drivits upp inomhus först och sedan satts ut i naturen. Råvikten av plantorna uppgick till 1,5 kilo. De har nu sänts iväg för undersökning.

2004-08-29 Gotland
Polisen beslagtog på lördagseftermiddagen 16 plantor cannabis, som planterats i krukor i skogen på mellersta Gotland.

2004-08-29, Uppsala
I en garderob hittade polisen en cannabisodling, när de på lördagen genomsökte en lägenhet i Uppsala. I garderoben fanns sju plantor och full utrustning för att hantera odlingen. En man i 20-årsåldern med koppling till lägenheten greps och erkände i förhör.

2004-08-30, Karlstad
Hemma hos två kvinnor, 32 och 34 år, gamla utanför Karlstad har polisen hittat cannabis. Det var i torsdags som polisen hittade krukan med cannabis och kvinnorna är nu misstänkta för narkotikabrott.
Cannabis, heroin, psykisk ohälsa och fascistiska narkotikapoliser
Postat av Administrator tisdag 31 augusti 2004 - 11:50:07
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

I dagens Blekinge Läns Tidning så berättar Per Rosenqvist, chef på barn- och ungdomspsykiatrin i Karlskrona att unga människor som tar droger är ett uttryck för att de mår dåligt. Problemen börjar inte med de illegala drogerna. Självskador, ätstörningar, depressioner och missbruk är allt uttryck för dålig psykisk hälsa.
- På senare år har man klart kunnat se att ungdomar mår sämre. Detta behöver uppmärksammas. Vad gör vi egentligen med våra unga, säger han.

I dagens Hallandsposten så säger Sten Bengtsson, informatör på narkotikaroteln att rättsväsendets prioritering i hur man ser på knark är fel. Han tycker att det är fel att en del droger har olika straffvärde för att det ger "fel signaler" och kan ha medverkat till den drogliberala vågen vi idag ser.
-Det borde naturligtvis vara samma straffvärde på alla droger, säger Sten Bengtsson.

Vad gör vi egentligen med våra unga? Frågan står obesvarad men Sten Bengtsson har iallafall svaret på hur man ska hantera problemet med deprimerade tonåringar med dålig psykisk hälsa - bestraffa dom. Så hårt som möjligt. Jämnställ livsfarliga droger som heroin med relativt ofarliga droger som cannabis och ta i med hårdhandskarna mot ungdomar med psykisk ohälsa som röker marijuana för att hantera sina problem.

Detta är den svenska narkotikapolisens syn och lösning på narkotikaproblemet. Det är inte konstigt att problemen som narkotikan orsakar samhället och individen växer för varje år när vi har poliser som Sten Bengtsson vid rodret.

Hallandsposten
Bleking Läns Tidning
"Knark är bajs" suger purjo
Postat av Administrator måndag 30 augusti 2004 - 11:50:52
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Aftonbladet är rejält kritiska mot den statliga anti-knarkkampanjen "Knark är bajs".

"Statliga anti-knarkkampanjer, som ofta kombineras med slopade gränskontroller och indragna anslag till polisens narkotikabekämpning, brukar vara fåniga. Men frågan är om inte den senaste kampanjen "Knark är bajs", med åtföljande hemsida www.knarkärbajs.nu, slår alla rekord i förakt för svenska ungdomars intelligens.".

"Man kan säga mycket om narkotika, men inte att det är tråkigt, ostimulerande eller menlöst. Den som får sin kick, eller sitt rus, har förstås jättekul så länge det varar".

"Det finns ingen som slutar knarka för att staten påpekar att det minsann är purjolök".

Björn Fries påstår att kampanjen är en succe. Finns det någon annan än Mobilisering mot narkotika som anser detta?

Aftonbladet - Suger purjo
Ingen minskning av cannabishandeln efter razziorna mot Christiania
Postat av Administrator måndag 30 augusti 2004 - 11:43:43
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Polisen i Skåne har länge sett haschhandlarna i Christiania som väsentliga leverantörer till den skånska marknaden och krävt polisiära insatser. Cannabiskultur har tidigare skrivit att handeln eller bruket av cannabis inte kommer att upphöra eller ens minska för att Köpenhamnspolisen stoppar den öppna handeln på Pusher Street i Christiania.

Detta bekräftas nu av Malmöpolisen Ulf Lindström som inte sett någon påtaglig minskning av cannabisförekomsten i Malmö.
- Det verkar ha skapats nya kanaler och trafiken fortsätter, säger han.

Även Hallands Nyheter skriver om detta, "Rivningen innebar ingalunda slutet på drogförsäljningen, men den mer öppna gatuhandeln påstås bara ha underlättat polisens övervakning".

Helsingborgs Dagblad
Världsmästaren som röker marijuana
Postat av Administrator måndag 30 augusti 2004 - 11:29:08
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Världsmästaren på 200 meter, John Capel har testats positivt på marijuana. Den 25-årige friidrottaren testades positivt för marijuana vid ett dopingtest genomfört i München den 9 augusti. 25-åriga John Capel ställdes därför utanför herrarnas 200-metersstaffet i OS och USA förlorade segern till Britterna.
Capel hade en mycket stark fjolårssäsong med dubbla VM-guld i Paris och ett gyllene facit i Golden League, där han vann tre av sina fyra starter.

Hur reagerar anti-cannabis-människorna på såna här nyheter egentligen? En av världens främsta atleter visar sig vara marijuanarökare, vilket står i direkt motsättning på förbuds- och strafförespråkarnas påståenden om att marijuanarökare är slappa, passiva, amotiverade lågpresterande personer som måste bestraffas för hur dom behandlar sina egna kroppar.

Expressen
Cannabis: A History
Postat av Administrator måndag 30 augusti 2004 - 11:18:02
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Nu har jag läst ut "Cannabis: A History" av Martin Booth som Cannabiskultur tidigare skrivit om. Boken är en rejäl lunta på nästan 500 sidor och avhandlar cannabis historia, från Kinas tidiga civilisationer till idag. Boken tar upp hur cannabis har använts för dess fibrer, som medicin, för religiösa ändamål och som rekreation genom historiens olika kulturer. Även dagens förbud och bakgrunden till detta behandlas utförligt.
Martin Booth har skrivit en mycket gedigen genomgång av cannabis historia och jag rekommenderar den skarpt till alla cannabisentusiaster.

Cannabis: A History kan köpas på Pocket Shop.

FAJAF har skrivit en recension som kan läsas genom att klicka på "Read the rest" nedan.


[ Läs mer ... ]
Rättegångarna mot Christianias cannabishandlare påbörjade
Postat av Administrator fredag 27 augusti 2004 - 13:13:30
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

I våras så slog köpenhamnspolisen till mot den öppna cannabishandeln i Christiania. Nu börjar efterspelet mot de 41 cannabisförsäljare och vakter som greps vid tillslagen.
De två första åtalade är misstänkta för att ha sålt 114 respektive 30 kilo hasch från en bod på Pusher Street.
Sedan följer en serie med 15 rättegångar som helt kommer att dominera Köpenhamns tingsrätt. Andra mål får flytta på sig och en rättegångssal har till och med fått byggas om för att få plats med allt folk.

Bevisen mot cannabishandlarna är framprovocerade av svenska, norska och danska poliser, och en del av dem ska vittna. Svenska polisen förnekar att de har deltagit i insamlandet av bevis men förhoppningsvis så kommer det komma fram mer information om detta under rättegångarna. Svenska polismän får inte agera polisiärt utomlands och de som deltagit i detta riskerar därmed påföljder från de svenska polismyndigheterna.

Razziorna mot Christiania har inte lett till att danska och skånska ungdomar slutar röka cannabis. Handeln har istället flyttat från Christiania till andra delar av Köpenhamn och polisen har nu inte längre koll på var eller vilka som sköter handeln. Plussar vi på kostnaderna som detta medför rättsväsendet så är det svårt att se vad Köpenhamn tjänar på att lagföra i övrigt laglydiga cannabishandlare.

Sveriges Radio
TV4
Expressen: Knark, porr & ruccola
Postat av Administrator fredag 27 augusti 2004 - 12:57:24
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Isobel Hadley-Kamptz, ledarskribent på Expressen, skriver återigen en mycket bra ledare som behandlar det omoraliska och opraktiska i att bestraffa marijuanarökare så hårt som det görs idag.

"En tredjedel av alla amerikaner över tolv år har rökt på. 20 miljoner blossar varje dag. Värdet av USA:s årliga marijuanaskörd uppskattas till 25 miljarder dollar. Den största lagliga skörden, majs, var 2001 värd 19 miljarder dollar.
Samtidigt sitter 20 000 personer i federala fängelser i USA för marijuanabrott. I vissa delstater bestraffas marijuanabrott hårdare än mord eller våldtäkt.
Det är inte bra för samhället när något som så många människor öppet sysslar med, räknas som ett allvarligt brott.
Tilltron till rättssystemet försvinner när cancerpatienter som rökt marijuana för att lindra smärtorna kan bli fråntagna rätten till offentlig vård."

Knark, porr & ruccola

Andra bra ledare av Isobel Hadley-Kamptz:

Flummigt om knark
Knarkare kan inte våldtas
Sprit är värre än hasch
Hjärnan producerar sin egna antipsykotiska drog
Postat av Administrator torsdag 26 augusti 2004 - 11:22:11
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

En cannabisliknande substans som produceras av hjärnan kan dämpa vanföreställningar och psykotiska upplevelser istället för att utlösa dem. Tungt cannabisbruk har tidigare kopplats samman med psykoser och forskare har därför försökt hitta en koppling mellan hjärnans naturliga cannabinoidsystem och schizofreni.

Forskarna Markus Leweke på University of Cologne och Andrea Giuffrida och Danielle Piomelli på University of California har undersökt nivåerna på den cannabisliknanden substansen anandamide, som produceras naturligt av hjärnan och binder till samma receptorer som THC, och funnit att den är högre hos människor med schizofreni än hos de friska kontrollpersonerna.

Till sin förvåning fann de dock att personer med allvarlig schizofreni hade lägre nivåer av anandamide än de med lindrig schizofreni. Forskarteamets teori är att anandamidet produceras hos de sjuka för att kontrollera och begränsa effekterna av psykosen och att personer med allvarlig szhizofreni producerar för lite av ämnet.

En stor andel människor har någon gång i sitt liv psykotiska symptom, som kan triggas av t ex perioder av för lite sömn, och anandamide-systemet är kroppens sätt att förhindra att detta går över styr.

Att cannabis kan användas medicinskt för att lindra symptomen av vissa psykiska åkommor, tex depression, är känt sen hundratals år. Denna forskning är ett steg i att förklara hur detta fungerar i hjärnan och förhoppningsvis kan den leda fram till en effektiv medicin mot schizofreni och andra psykiska åkommor.

Kroppens egna cannabisliknande substans, anandamide, har alltså funktionen att lindra symptomen av psykotiska upplevelser. Detta är förklaringen till varför psykiskt sjuka i större utsträckning än friska använder cannabis - cannabis lindrar deras besvär.

New Scientist
Reaktioner på Knark Är Najs kampanjen
Postat av Administrator onsdag 25 augusti 2004 - 13:53:45
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Björn Fries spekulerar i en intervju i Göteborgsposten om det är olagligt att föra fram de åsikter som Knark Är Najs förmedlar. Han säger att det "förmodligen" inte är olagligt att föra från "sådana här åsikter", "även om det är korkat, dumt och förbannat oinitierat".
Fries har ju länge kämpat för att begränsa åsikts- och yttrandefriheten, främst i fallet då Flashback fick stängas ner ett tag, så det är inte direkt förvånande att han kommer med denna typ av uttalanden.
Mobilisering mot narkotika kommer dock inte att vidta några åtgärder mot Knark Är Najs, då det dels är svårt att ta reda på vem som ligger bakom sajten, och dels för att det kanske inte finns något att vidta åtgärder mot.

Anna Liedbergius är informatör på Mobilisering mot narkotika har en betydligt trevligare inställning och till och med välkomnar motkampanjen.
- En rolig och bra motkampanj kan lyfta fram frågan och dessutom ge en möjlighet att ställa saker tillrätta, säger hon.

Även några bloggare har uppmärksammat kampanjen, på bloggen Copyriot kan man läsa att "Något lika kamikazeprovokativt har nog inte skådats i debatten förr, men innehållet är faktiskt sakligare än statens fullständigt tomma budskap knark är bajs".

Knark Är Najs har även, till skillnad från Knark Är Bajs, lyckats skapa livliga debatter på en mängd webbforum, exempelvis på: Passagen Debatt, Forumhuset och Swecan .

Knark Är Najs hade ungefär 3500 besökare från och med Lördag till Tisdag förmiddag. En mycket bra siffra som förhoppningsvis kommer öka kraftigt den närmsta tiden. Hjälp till att hålla igång debatten och fortsätt sprida adressen till Knark Är Najs.

www.knarkärnajs.nu
Flashbackaffären
Göteborgsposten

Artikeln från Göteborgsposten finns inte på deras webbsida, men du kan läsa den genom att klicka på "Read the rest" nedan.

[ Läs mer ... ]
Marc Emery fängslad
Postat av Administrator måndag 23 augusti 2004 - 11:05:15
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Marc Emery, den Vancouver-baserade grundaren av British Columbia Marijuana Party, utgivaren av Cannabis Culture magasinet, och säljare av marijuanafrön, dömdes i veckan till 90 dagars fängelse i Saskatoon, Saskatchewan för att ha delat ut två joints vid en politiskt manifestation i Mars.

Emery, en av förgrundsfigurerna på Kanadas marijuanascen (han kallas ibland för "The Prince of Pot"; Prinsen av Marijuana), har en lång historia av anhållningar för att främja saken av marijuanalegalisering, men har aldrig förut fängslats i någon längre tid.

Saskatoon är en av Kanadas värsta anti-marijuanaregioner där hårda straff ofta delas ut. Emery åtalades under Kanadas drogtrafiklag, vilket inte gör någon skillnad olika droger eller på mängden, och kunde fått sju år i fängelse.

Han anhölls efter att ha delat två marijuanacigaretter med personer i en lokal park efter att ha hållt ett tal som fördömde marijuanalagarna. Även om kanadensisk lag tillåter åklagare att använda drogtrafiklagen för att åtala folk som delar på en joint, så väcks väldigt sällan sådana åtal, vilket föreslår att Emery åtalades för politiska orsaker.

Hans advokater säger att de funderar på en överklagan av domen.

FAJAF
Cannabis Culture
Penn & Teller: Bullshit - War On Drugs
Postat av Administrator måndag 23 augusti 2004 - 10:58:37
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Penn och Teller är två i USA mycket kända artister som började sin karriär som trollkonstnärer men som nu har vidgat denna till till att även innefatta bokutgivning och dokumentärfilmer. Deras senaste projekt är "Penn & Teller: Bullshit" som är en kontroversiell show som konfronterar saker som Penn och Teller anser vara just bullshit. Penn & Teller: Bullshit är nominerad för två Emmys och har väckt stor uppmärksamhet i USA.

Ett av avnitten i serien handlar om kriget mot drogerna - War On Drugs och går ut mycket hårt mot överdrifterna och lögnerna som kriget bygger på. Programmet innehåller intervjuer med personer från båda sidorna mixat med kraftfulla kommentarer från Penn & Teller. Programmet är starkt, övertygande och underhållande och Cannabiskultur rekomenderar alla att titta på det. Avsnittet om War On Drugs finns att se på Pot-TV.

Penn & Teller: Bullshit - War On Drugs på Pot-TV
PennAndTeller.com
Tältaktion mot droger på Sergels Torg
Postat av Administrator måndag 23 augusti 2004 - 10:10:50
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Sveriges samlade förbudsförespråkare samlas under måndagen och tisdagen för en stor aktion mot den öppna knarkhandeln på Sergels Torg. De ifrågasätter varför den öppna knarkhandeln på "plattan" tillåts fortsätta, samtidigt som Sverige kritiserar Danmark för narkotikahandeln i Christiania. 24-timmars aktionen öppnar på måndag klockan 12 och pågår i ett dygn. Under dygnet kommer det hållas en mängd tal, med bl a representanter från anti-knark-organisationerna, Moderaterna, Ung Vänster samt diverse experter inom olika områden.

Hänger man en stund på plattan så ser man alltid ett gäng uppenbart narkotikapåverkade personer, håller man ögonen öppna på så är det lätt att se hur det handlas med narkotika. Polisen är inte blinda utan låter dessa brott fortgå.
Varför? Om polisen skulle börja ingripa mot de redan tunga missbrukarna på plattan så skulle de inte sluta knarka, däremot så skulle de byta plats för handeln, spridas ut över stan och polisen skulle då inte längre ha koll på vad som händer på den tunga drogscenen.

För många år sedan så köpte några kompisar till mig hasch på plattan, när de drog därifrån så följde polisen efter dem och grep dem en stund senare. Polisens taktik runt plattan är tydlig, de låter de redan etablerade tunga narkomanerna fortsätta med sin verksamhet, kommer det däremot dit nytt folk, speciellt ungdomar, så griper det in. De har koll på var narkotikahandeln pågår och försöker sen förhindra att nya personer fastnar i tungt missbruk.

Om FMN, RNS, KRIS och de andra organisationera får som de vill så får vi ett rent och fint sergels torg att visa upp för turisterna - däremot kommer knarkandet och knarkhandel att fortgå, men på platser som polisen inte känner till och kan kontrollera och polisen kommer inte längre att kunna ingripa när ungdomar börjar hänga med heroinisterna.

DrugNews
24 timmar - Ett helt dygn på Sergels torg!
Christiania - Vart tog cannabishandeln vägen?
Cannabis orsakar inte schizofreni
Postat av Administrator fredag 20 augusti 2004 - 09:44:15
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Det finns inga vetenskapliga bevis för att cannabis orsakar schizofreni säger Holländska forskare och ifrågasätter detta som argument för att stänga ner coffeshops.

I en artikel i veckans Magazine for Psychiatry säger de tre forskarna att med befintliga data så finns det "inget som rättfärdigar de föreslagna stängningarna av coffeshops".

De första symtomen för schizofreni dyker oftast upp i tonåren, den ålder då man vanligtvis börjar experimenterna med droger, men forskarna anser att cannabis endast har negativa effekter på personer som är genetiskt mottagliga för den psykiska sjukdomen. I artikeln så avrådes därför ungdomar med schizofreni i släkten och personer med schizofreni att använda cannabis.

Det finns en viss förhöjd andel cannabisrökare som har psykiska sjukdomar, detta beror på att människor med psykiska problem i större utsträckning än andra använder sig av droger. Det vill säga, de psykiska problemen är orsaken till cannabisbruket, inte tvärtom.

Reuters
UKCIA
Det finns många anledningar att testa knark
Postat av Administrator torsdag 19 augusti 2004 - 13:58:50
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Mobilisering mot narkotika har sen förra sommaren drivit kampanjen "Det finns många anledningar att inte testa knark". Denna pinsamma kampanj består bland annat av sajten "Knark är bajs" och har givetvis förklarats vara en succe av de ansvariga. Störst succe har den dock gjort för reklambyrån som anlitats för att utforma kampanjen som har kostat skattebetalarna många miljoner.
Kampanjen underskattar ungdomars förmåga att ta till sig sakliga argument och fakta och riktar istället in sig på att vara rolig genom att använda sig av "roliga" ord såsom "bajs".

Kampanjen har nu fått konkurrens i form av motkampanjen "Det finns många anledningar att testa knark" som driver sajten "Knark är najs". Knark är najs efterliknar Knark är bajs i både form och innehåll. Men till skillnad från statens (des)information så är Knark är najs faktamässigt korrekt och innehåller bra argument för varför Sverige behöver en radikal förändring av narkotikapolitiken.

Knark är najs är en mycket bra sajt, stöd den genom att sprida länken www.knarkärnajs.nu så mycket ni bara kan.

Image: http://82.192.78.69/~panik/knarkarnajs/kampanjen/banners/knarkarnajs120x60.pngImage: http://82.192.78.69/~panik/knarkarnajs/kampanjen/banners/knarkarnajs120x60-2.png

Knark är najs
Knark är bajs
The Hasheesh Eater i nyutgåva på CD
Postat av Administrator torsdag 19 augusti 2004 - 10:58:22
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

1857 skrev Fitz Hugo Ludlow den första engelskspråkiga boken om cannabis effekter: The Hasheesh Eater.
Boken har inte varit i tryck sen mitten av 70-talet men har nyligen släppts i en kommenterad version på CD som även innehåller andra texter om cannabis från 1800-talet.

I boken beskriver Ludlow livliga, surrealistiska och rikt detaljerade visioner såväl som symtom av hans rus. Ludlows beskrivningar kan ibland tyckas vara överdrivna och komma av kraftfullare droger än marijuana, men Ludlow rökte inte gräset, han tog något han kallade Tildens Extrakt, en tidig form av medicinsk marijuana. Hans högsta doser, enligt en forskare, motsvarade att röka nästan 30 gram marijuana.

Om du inte kan vänta tills den kommit ut på nätet för nerladdning så kan man köpa CDn för 11 dollar.

The Hasheesh Eater
Ljusare tider för cannabisrökare i Seattle
Postat av Administrator torsdag 19 augusti 2004 - 10:26:23
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

I september förra året så röstade medborgarna i Seattle igenom att cannabisinnehav och cannabisbruk skulle vara polisens lägst prioriterade brott.

Enligt Dominic Holden, talesman för kampanjen inför omröstningen, och åklagare Tom Carr så har detta fungerat som det var tänkt. Under de första sex månaderna så har endast 18 personer åtalats för marijuanainnehav samtidigt som marijuanaanvändandet i Seattle inte har ökat.

I November kommer liknande omröstningar göras i flera andra städer i USA och mycket talar för att de kommer gå igenom på flera platser och polisen kan därmed fokusera sina insatser på våldsbrott och betydligt farligare droger än marijuana.

Seattle Times
Rapportserie - Att droga ibland
Postat av Administrator tisdag 17 augusti 2004 - 16:02:51
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

"Att droga ibland" är en serie rapporter om unga svenskars inställning till droger, livet, populärkultur och framtiden. Som underlag till rapporterna har fyra grupperingar av ungdomar intervjuats; Latinamerikaner i en svensk lågstatusförort, Globala resenärer - sk backpackers, Musikfestivalbesökare samt människor som besöker klubbar i storstäder. Den fjärde och sista rapporten i serien, om klubbmänniskor, har precis släppts.

Rapportförfattarna hoppas kunna nyansera bilden av narkotikaanvändaren och vägen till ett missbruk och påtalar att det är mycket viktigt att åtgärder mot narkotikabruk och behandling görs utifrån ungdomars faktiska levnadsvillkor och inte utifrån dogmatiska principer.

Rapporterna inleds med en bakgrund till den miljö där de intervjuade kommer ifrån för att sen fortsätta med den intervjuades syn på droger och drogkultur.
Författarna låtern ungdomarnas syn och åsikter komma fram utan moraliserande. Mängder av citat från de intervjuade ger en bra bild av hur svenska drogkonsumenter ser på droger, sig själva och den förda narkotikapolitiken. Rapporterna är läsvärda och ger en bra inblick i drogkulturen.

Rapporterna finns att ladda hem på Mobilisering mot narkotikas webbplats.

Mobilisering mot narkotika
Cannabis krymper hjärntumörer
Postat av Administrator måndag 16 augusti 2004 - 11:40:30
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

De aktiva komponenterna i cannabis, cannabinoler, har visat sig vara effektiva i att minska tillväxten och storleken på den allvarligaste formen av cancer i hjärnan.

Cannabinolerna håller tillbaka tillväxten av blodkärl till tumören, vilka är nödvändiga för att tillföra näring till den snabbväxande och energikrävande tumören.

Idag behandlas den svåraste formen av cancer i hjärnan, glioblastoma multiforme, med operation, radioterapi och kemoterapi. Behandligen har dock inte visat sig vara speciellt effektiv och endast 6% av patienter som diagnostiserats med glioblastoma multiforme överlever längre än tre år. De nya upptäckterna ger forskarna goda hopp om att hitta metoder att behandla cancer som är effektivare och innebär betydligt mindre ingrepp på patienten än vad som finns idag.

Den nya forskningen är utförd av forskare vid Universitetet i Madrid och rönen har publicerats i tidningen "Cancer Research".

Källor: 1 2 3 4
Spel och drogberoende - samma mekanismer
Postat av Administrator måndag 16 augusti 2004 - 11:39:13
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Svenska forskare har visat att det är samma mekanismer i hjärnan som orsakar beroende, oavsett om det gäller spel eller droger.

Den mänskliga hjärnan har ett belöningssystem som ger oss dopaminkickar när vi gör viktiga saker för artens överlevnad som att äta, röra på oss och ha sex. Men den senaste biomedicinska beroendeforskningen visar nu att detta belöningssystem som ger oss lustkänslor kan kidnappas när vi blir beroende även av onyttiga saker. Exempelvis att spela på trav, Jack Vegas, dataspel eller att vara beroende av heroin, alkohol, tobak eller kaffe.

– I princip kan man bli beroende av vad som helst och tyvärr är man fast för livet. Beroendet förändrar vissa kretsar i hjärnan och det verkar vara bestående. Kroppen skapar ett slags drogminne för exempelvis alkohol och spel. Det kopplar ihop situationer eller ritualer som både kan ge ett sug efter drogen och en kick från belöningssystemet om man får drogen. Med allt detta i kroppen är det verkligen inte lätt att bryta ett beroende, men det går, säger Lars Olsson.

Spelmissbrukare är det synd om och de erbjuds vård och sympati. Narkotikamissbrukare bestraffas, hotas med att spärras in och betraktas som avskum. Fast det är samma dopaminkickar som orsakar beroendet.
Är det någon som anser att bestraffning och hot om fängelsestraff skulle vara effektiv och human "vård" för att hjälpa dem som drabbats av ett spelmissbruk?

SvD
Kevin Zaar skriver på Sourze
Postat av Administrator måndag 16 augusti 2004 - 11:38:21
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Kevin Zaar, mannen som stod bakom den ökända sajten smartdrugstore.com har börjat skriva på Sourze.
Hans artiklar kritiserar hårt den svenska trångsyntheten och synen på droger.

Smartdrugstore gjorde sig kända genom att göra massiv reklam till ungdomar för "magiska svampar", som på den tiden var lagliga. Efter omfattande trackasserier från myndigheterna så flydde Kevin Sverige och flyttade till Holland.

Kevins artiklar på Sourze
Knarket flödar på anstalterna
Postat av Administrator söndag 15 augusti 2004 - 23:29:32
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Aftonbladet rapporterar om knarksituationen inne i ett svenskt fängelse. Den intervjuade intagna säger att 99% av alla intagna tar droger för att klara av tristessen. Han själv överväger att börja med tyngre droger än cannabis. De som inte tog droger innan de placerades bakom lås och bom börjar ofta inne på fängelset. Vakterna ser mellan fingrarna och de intagna frågar rakt ut, inför vakterna, om någon kamrat ska med ut och röka hasch.

I sverige så hotas man av sex månaders fängelsestraff enbart för det egna bruket av narkotika. Artikeln i aftonbladet visar att det som narkotikaforskare länge hävdat är sant; att fängelsestraff bidrar till fler narkotikamissbrukare, inte färre.

Nästan alla intagna på en av sveriges "tuffaste fängelser" tar droger. Utanför murarna så sitter blåöga politiker och på fullaste allvar hävdar att sverige snart kommer att vara fritt från narkotika. Hur detta ska genomföras praktiskt finns det inget svar på, förutom tandlösa förslag på hårdare tag mot de som drabbats hårdast av knarket, missbrukarna.

Aftonbladet
Cannabis föredras framför andra mediciner
Postat av Administrator söndag 15 augusti 2004 - 16:55:26
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Nästan två tredjedelar av de som använder marijuana för medicinska ändamål har upphört eller minskat medicineringen av konventionella mediciner.

Detta enligt en undersökning av Australiens "National Drug and Alcohol Research Centre".

Deltagare i undersökningen rapporterade att cannabis var användbart för att förhindra sidoeffekter av den konventionella medicinen.

De vanligaste åkommorna som behandlas med cannnabis var kronisk smärta, depression, muskelspasmer, viktminskning, reumatism och illamående.

Över 70% var bekymrade över att marijuana var illegalt och 54% var rädda för att bli arresterade, men var beredda att ta risken för att minska sina medicinska problem.

En ung man som lider av fibromyalgi, en kronisk sjukdom som orsakar smärtor och trötthet i musklerna, sa att han hellre riskerar att bli arresterad än att hans kropp inte kan fungera på ett normalt sätt.

The Sun-Herald, Australien
UKCIA
Död Vinkel - En film om en havererad svensk drogpolitik
Postat av Administrator lördag 14 augusti 2004 - 00:04:13
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Död Vinkel är en dokumentär- och debattfilm om den havererade svenska narkotikapolitiken. Och om alternativet.
Bakom filmen står det elektroniska nyhetsbrevet Allvarligt Talat, som nu alltså breddar sin verksamhet med en mer allmän medieproduktion. Producent är Allvarligt Talats redaktör Henrik Alexandersson. Filmen kommer att släppas på DVD under hösten 2004.

Filmens teser kommer att vara att den svenska narkotikapolitiken är misslyckad och farlig, att en legalisering skulle kunna minska många av de problem vi idag ser med narkotikan och att nuvarande politik är ett större problem än drogerna i sig.

Drogliberaler släpps sällan fram i media, och när det väl händer så är tanken att den tokiga liberalen ska fungera som ett udda inslag och slagpåse. Syftet med Död Vinkel är att få tala till punkt och få argumentera lugnt, sakligt, ordentligt och ostört en stund.

Det går redan idag att förhandsboka ett exemplar och med detta så stöder man även produktionen. Gör det!

Död Vinkel
John Kerry och marijuana
Postat av Administrator fredag 13 augusti 2004 - 21:48:40
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Presidentkandidat John Kerry är ett betydligt bättre val än Bush när det kommer till cannabispolitik.

* John Kerry är för att läkare ska ha rätt att skriva ut marijuana som medicin till svårt sjuka patienter och vill genomföra denna lagändring på federal nivå. Ibland har han dock uttalat sig försiktigare och säger sig vilja göra ordentliga vetenskapliga undersökningar innan han genomför reformer gällande medicinsk marijuana.

* När Kerry arbetade som åklagare så var det lågt prioriterat att jaga marijuanarökare, däremot så prioriterade han mördare och Heroinlangare. En inställning som svenska myndigheter borde ta efter.

* Kerry anser inte att alla marijuanarökare är missbrukare utan inser att man kan vara en "responsible" marijuanaanvändare.

* Kerry röstade nej till högre straff för narkotikarelaterade brott.

* Kerrys fru, mångmiljardären Teresa Heinz Kerry stöder NORML och har bidragit med 68000 dollar till deras verksamhet.

* Vid ett valmöte så ertappades Kerry med låtsas röka en joint när artisten Peter Yarrow sjöng sången "Puff the Magic Dragon".

Detta medans Bush beordrar sina drogkrigare att gå ut extra hårt mot marijuanabrukare. Man ska dock inte dra några vidare slutsatser utifrån detta, det är tveksamt om det kommer ske några större reformer i USA även om Kerry skulle vinna valet i November.

Marijuana Policy Project
Media Monitor
World Trading i blåsväder
Postat av Administrator fredag 13 augusti 2004 - 20:42:55
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Den utmärkta svenska Webbshoppen World Trading har hamnat i blåsväder på grund av sin fullt legala försäljning av cannabisfrön.

Cannabisfrön är uttryckligen undantagna i narkotikalagstiftningen då de inte innehåller några psykoaktiva ämnen, trots detta så har Tommy Olofsson vid polisens narkotikarotel sagt åt World Trading att ta bort cannabisfröna ur sortimentet vilket inte har gjorts.

Tommy Olofsson är bekymrad över att det säljs cannabisfrön på Internet då det är så lätt att odla "haschplantor" och han kommer söka upp ägaren till World Trading igen.

Varför då? Det World Trading sysslar med är fullt lagligt och Tommy Olofsson borde vända sig till lagstiftarna med sina problem istället för att trackassera laglydiga affärsmän.

Passa på och handla på World Trading, om inte annat för att stödja dem och deras verksamhet.

Dala-Demokraten
Vart tog cannabishandeln vägen?
Postat av Administrator fredag 13 augusti 2004 - 19:26:20
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Som bekant har Christianias Pusher street stängts ner efter att polisen gått ut hårt mot den öppna handeln med cannabis i Christiana. De fina bodarna är borta men enligt uppgifter så fortgår handeln, dock i minskad skala på bakgator och i skymundan. Det puffas fortfarande friskt på cafeerna trots att det numera nästan jämt är poliser på området.

Iallafall, efter det att Pusher Street stängdes så hade polisen förväntat sig att det skulle dyka upp nya handelsplatser för cannabis, men de har inte lyckas hitta några och har nu inte någon koll på drogscenen i Köpenhamn.
De har indikationer på att handeln nu sker någonannanstans men de har inte lyckats bekräfta var eller i vilka miljöer. Det har tipsats om ökad cannabishandel på Vesterbro, Norrebro, Amager och Christianhavn Square men spaningen som gjorts visar inte på någon signifikant ökning i handeln.

Danska och Skånska cannabisentusiaster har knappast slutat röka marijuana för att Pusher Street stängts. Resultatet av stängningen blev istället att polisen har tappat kontrollen över handeln - vilka som sköter den och var.

Framtiden får utvisa om Christianiternas farhågor över att cannabishandeln nu tas över av langare med betydligt farligare droger än marijuana till försäljning slagit in. De konservativa politikerna slipper se den öppna handeln medans Danska och Skånska ungdomar nu får söka upp kriminella kretsar för att inhandla lite marijuana. Vad har de konservativa politikerna uppnått med detta?

Källa
Uppsala Reggae Festival
Postat av Administrator tisdag 10 augusti 2004 - 21:54:00
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Uppsala Reggae Festival gick av stapeln i helgen med en hel del fina band, bl a Alpha Blondy, Mighty Diamonds och King Shilo.
Polismakten var där och grep ett 60-tal cannabisrökare för ringa narkotikabrott. Att det inte blev fler berodde enligt polisen på att det saknades resurser.
- Vi hade kunnat ta in hur många som helst, det tiodubbla, om det bara hade funnits resurser, säger polisens vakthavande befäl Tommy Rinaldo.
- Rent brottsstatistiskt är nog området årets mest brottsbelastade plats!

Precis som förra festivalen så var det lungt och det förekom inga bråk. Till och med den svenska polisen bör efter festivalen göra kopplingen cannabis och avsaknaden av bråk och våld. Förhoppningsvis slipper vi större polisinsatser även nästa års festival så det går lungt och fredligt till skillnad från alla andra festivaler där det alltid förekommer våldtäckter och misshandel.

På Swecan så rapporteras det om en mycket lyckad festival. Det hade rökts bara några meter från polisen utan att de ingrep och vakterna uppgav att de inte orkar kolla ögonen längre utan letade bara efter alkoholhaltiga drycker och kollade festivalbanden.

Några citat från Swecan:

- Har rökt öppet alla gånger jag har varit på festivalen..
- Satt och rökte vid scen, på camping sen gick folk runt med joppar i mungipan titt som tätt och såg aldrig nån gripas.
- Festivalen var helt underbar! Inget bråk och alla rökte helt öppet.
- Folk rökte helt öppet! Det kändes inte som Sverige...
- Vi rökte, alla rökte, till och med vakterna rökte!

http://www.uppsalareggaefestival.se/
http://www.unt.se
http://www.swecan.org
Holländsk medicinsk cannabis laglig i Sverige (?)
Postat av Administrator tisdag 10 augusti 2004 - 21:51:32
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

I Holland så är cannabis en laglig medicin och finns att köpa på apoteket om man har ett recept från en läkare. Genom att sverige signerade Amsterdam-fördraget så har vi förbundit oss att tillåta transport av medicinska produkter som är tillåtna i annat Schengen-land. Detta enligt artikel 75 i "Schengen Implementing Convention".

Vid frågan vem som kan utfärda "certifikaten" och vilka mediciner som är tillåtna så svarade Mr Vitoro för kommisionen:
Under Article 75 of the Schengen Implementing Convention, it is permissible to transport drugs and psychotropic substances needed as part of medical treatment if the person concerned has a certificate issued by a competent authority (1).

However, Schengen provisions do not lay down a list of medicines for which persons travelling in the Schengen area need a special certificate.

Article 75 refers to the medicinal products mentioned in international conventions on drugs (1961 Single Convention on Narcotic Drugs, 1971 Convention on Psychotropic Substances) or which contain substances referred to in these conventions which are also governed by the national law on drugs. Under these Conventions, additional substances can be subjected to the checks laid down by national law on drugs. Consequently, lists of products which constitute or contain narcotic drugs or psychotropic substances may vary from one Member State to another.

http://europa.eu.int/eur-lex/pri/en/oj/dat/2002/ce115/ce11520020516en00600060.pdf

Personer som bor i Holland och som har fått sin cannabis utskriven av en Holländsk läkare har alltså rätt att föra in denna i Sverige och alla andra Schengen-länder.

Nu skulle säkerligen svenska myndigheter inte acceptera detta utan strid och ärendet skulle säkerligen (om den åtalade driver det vidare) gå upp till EU-domstolen för bedömning. Det ska bli mycket spännande att se vad EU-domstolen säger om detta när det första fallet dyker upp och vi räknar med att återkomma i frågan.

Swecan


Detroit har godkänt användandet av medicinsk marijuana
Postat av Administrator tisdag 10 augusti 2004 - 21:35:25
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Med siffrorna 59% mot 41% så röstades det igenom att sjuka patienter på läkares rekomendation kan röka marijuana utan att riskera åtal.
Detroits polis har nu meddelat att man inte längre kommer att anhålla marijuanarökare som kan visa upp ett intyg från läkare att marijuanarökningen sker pågrund av sjukdom.
En stor seger för svårt sjuka i MS, Aids, Epilepsi och andra sjukdomar som kan behandlas med cannabis.

Före detta polismannen Dan Solano gläds över att polisen nu kan lägga resurser på våld, våldtäckter, rån, inbrott och bilstölder istället för att anhålla svårt sjuka.

I november kommer man genomföra liknande omröstningar på 22 platser i USA, Ann Arbor, Berkeley, Oakland, Minneapolis, Tallahassee, tre städer i Idaho (Sun Valley, Ketchum, och Hailey), två seperata initiativ i Columbia och Missouri, och hela 12 initiativ i Massachusetts. De flesta är medicinska marijuana-initiativ; resten skulle göra marijuanainnehav städernas lägsta prioritet hos polisen.

Förespråkarna för medicinsk marijuana har nu fått en lysande start på årets valsäsong och svårt sjuka i Detroit slipper oroa sig för polisen när de tar sin medicin.

MPP
StopTheDrugWar
Fajaf

Svenska poliser köper hasch i Christiania
Postat av Administrator tisdag 10 augusti 2004 - 21:25:19
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Svenska civilpoliser hjälpte dansk polis att säkra bevis mot haschhandlare, hävdar en dansk åklagare. Men Skånepolisen förnekar.

Den danska polisen slog till mot cannabishandeln i Christiania i mitten av Mars. Desförinnan så hade danska polisen gett svenska och norska poliser tillstånd att köpa små mängder cannabis i bodarna för att säkra bevis eftersom köpenhamnspoliserna är kända av handlarna. Från november till mars så gjordes det ca 300 inköp.

Enligt biträdande länspolismästare Kjell-Arne Eliasson är grundregeln är att en svensk polisman inte får agera som polis i ett annat land.
- Skånepolisen är inte inblandad, det är vad jag kan svara för. Svenska poliser får i princip inte göra ingripanden i andra länder och vi kan inte heller låna ut polismän till ett annat land.

Svenska polisen förnekar att detta, ett tydligt reglementsbrott, har inträffat men den danske åklagaren håller fast vid att svenska polismän deltagit.

Svenska polismän som har deltagit i detta riskerar avsked eftersom en klausul i anställningskontraktet förbjuder polisliknande arbete på fritiden.

Sydsvenskan
Israeliska soldater behandlas mot stress med cannabis
Postat av Administrator tisdag 10 augusti 2004 - 21:17:33
Läs/Skriv kommentarer: 1 |

IDF (Israel Defense Force) ska snart börja behandla soldater som lider av stress från strider med cannabis. Inledningsvis så kommer detta ske på en experimentell basis men det kommer fortfarande vara förbjudet att använda cannabis rekreationellt för soldaterna.

Såklart cannabis är en effektiv metod att behandla stress, det vet alla som har rökt regelbundet och det behövs knappast några experiment för detta. Men det är lovande och förhoppningsvis så leder detta till att cannabis blir mer accepterat som medicin.

Jerusalem Post

Ny skånsk reggae - Helt Off
Postat av Administrator tisdag 03 augusti 2004 - 11:14:46
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Folk dom hatar mig och snuten knasar mig
Bara för jag smögar
Dom bara jagar mig och vill ha tag i mig
Bara för jag smögar
Dom kategoriserar mig och tittar ner på mig
Bara för jag smögar
Blir huttad i en cell och kallad kriminell
Bara för jag smögar

Raderna kommer från låten "Bara för jag smögar" från Timbuktus nya projekt Helt Off som har gjort en platta med grymt skön skånsk rootsreggae i Peps fotspår.
Den suveräna "Babylonsjukan" har spelats en del på radion. Andra låtar att uppmärksamma är "Bla Bla Bla" samt en cover på Bunny Wailers Wonderland som i Helt Offs tappning heter "Underland" och handlar om Christiania. Helt Offs debut finns i skivbutiken eller för nerladdning på fildelningsnätverken.

Image: /e107_images/newspost_images/heltoff_front.jpg Image: /e107_images/newspost_images/heltoff_back.jpg
Pocket Shop säljer cannabisböcker
Postat av Administrator tisdag 03 augusti 2004 - 09:17:32
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Bokkedjan Pocket Shop har på senare tid tagit in några riktigt fina titlar.

Pot Planet - Adventures in global marijuana culture som är en reseskildring av cannabiskulturen världen över. Roliga, intressanta och initierade rapporter av hur det går till i olika delar av världen.

Cannabis - A History av Martin Booth. En rejäl lunta som tar upp många aspekter av cannabis. De 30 första sidorna är mycket lovande och jag återkommer när jag kommit igenom boken.


Image: /e107_images/newspost_images/cannabis.jpg Image: /e107_images/newspost_images/potplanet.jpg


Pocket Shop finns (i Stockholm) i bland annat Kungsträdgårdens Galleri, Västermalmsgallerian, Sergels Torg och Centralstationen. Iväg och inhandla dessa böcker.
välkommen

Användarnamn:

Lösenord:


Kom ihåg mig

[ Registrera ]
[ Glömt lösenord? ]

flöden
Våra rubriker kan delas genom antingen våra rss eller text flöden.
news.xml - news.txt
All trademarks are © their respective owners.