| Blog | | Länkar | | Gästbok | | [email protected] |
Nyhetsmix #3
Postat av Administrator tisdag 16 november 2004 - 21:11:51
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Det har varit en svag blogg-vecka från min sida, men här kommer iallafall ett urval av den senaste veckans händelser och nyheter.

Sveriges Radio har haft två inslag om cannabis. Först ut var Tommie från Normal som debatterade legalisering av cannabis i P1's direktsända samhällsprogram Centralen. Bra insats av Tommie, men en dålig debatt i övrigt, allt för mycket skulle sägas på allt för kort tid. Programmet kan laddas ner här, narkotikadebatten börjar ungefär 9 minuter in i programmet. Läs mer om detta på Swecan.

Nästa inslag handlade om medicinsk marijuana och sändes i programmet Ring P1. Signaturen Huldra, som själv lider av fibromyalgi och använder cannabis för att lindra symptomen ringde in och framförde fakta om medicinsk användning av cannabis och förslag på att tillåta cannabis för medicinska ändamål. Programmet kan laddas ner här, inslaget om medicinsk cannabis börjar ungefär 16 minuter in i programmet. Läs mer på Swecan.

Brasilien avkriminaliserar bruket av alla droger. President Lula da Silva har nått konsensus för en helt ny drogpolitik. Allt bruk av illegala droger kommer att avkriminaliseras och 250 center för säker droganvändning kommer att öppnas under 2005. Genomförandet av landets drogpolitik flyttas från polismakten till hälsovårdsmyndigheterna och skademinskning (Harm Reduction) kommer att vara det primära i drogpolitiken. Den nya policyn menar att drogbruk är ett folkhälsoproblem, inte ett polisiärt. Landets drogpolicy kommer även att ändra namn, från "National Anti-Drug Policy" till "National Policy on Drugs". Läs mer på NarcoSphere

I Norra Wales ska alla polismän testas för droger. Förslaget har lett till en proteststorm från poliserna. De menar att drogtesterna är integritetskränkande och skulle sänka polismaktens rykte. I sverige så är det populärt att föreslå drogtester för skolungdomar och i näringslivet. Varför kan inte polisen, riksdagen och lärarkåren föregå med gott exempel och börja med regelbunda drogtester. Dopingtester av polisens piketstyrkor skulle ge goda resultat, och bland lärare i filosofi, musik och bild så finns det säkerligen en och annan som smakar på pipan ibland. Varför inte, har man rent mjöl i påsen så är det ju ingen fara och varför skulle det vara mer kränkande för en polis eller lärare att bli drogtestad än för en student?

100 av 104 missbrukare dog. Den svenska modellen för hur missbrukare ska hanteras, som ofta påstås vara effektiv, human och bäst i världen, skördar mer människoliv än vad man tidigare trott. Av 104 missbrukare som följts under tio år har 100 dött och två försvunnit spårlöst. Den svenska missbrukspolitiken verkar gå ut på att låta missbrukarna dö för att slippa ta i problemet. SvD

Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle står längst fram och skriker högst för allt som är dåligt med den svenska narkotikapolitiken. De presenterar "stolt" ett nytt tiopunktsförslag för ett "narkotikafritt samhälle". RNS menar att narkotikaproblemet inte kan vårdas bort, däremot tror de att det kan straffas bort och föreslår mer poliser, hårdare straff för det egna bruket (ett års fängelse) och att polisens prioriterar konsumenterna, inte langarna eller tillverkarna. Istället för sprututbyten vill de ha fotvård för missbrukarna. Internationellt ska sverige kämpa för ett förbud mot konsumtion av droger i hela EU och avskaffa EU-rekommendationen om sprututbyten.

Frihetsfronten har skickat ut ett pressmeddelande om legalisering av cannabis. I pressmeddelandet skriver de bland annat: "Legalisera cannabisprodukter som hasch och marijuana. Det skulle minska antalet våldsbrott dramatiskt. Jämfört med till exempel sprit är cannabis närmast harmlöst. Den som använder drogen blir lugn, till skillnad från den som dricker sprit. Misshandel, familjevåld, slagsmål och annat våld skulle minska vid en legalisering."

Droginformation till barn. Om man vill att sina barn ska få en mer saklig information om cannabis än vad skolan, myndigheterna eller drogförsäljarna kommer med så har det nu släppts en ny bok. Boken It's just a plant riktar sig till ansvarstagande föräldrar som vill informera sina barn om cannabis.
Världen utanför ankdammen
Postat av Administrator onsdag 10 november 2004 - 14:55:50
Läs/Skriv kommentarer: 2 |

Ibland kan man misströsta när man ser hur enkelspårig och osaklig drogdebatten i mainstreammedia är här hemma, men det finns en värld utanför sverige och där ser det annorlunda ut.

I Malta Independent så publicerades nyligen en artikel med rubriken Kriget mot drogerna är förlorat. Journalisten Juan Ameen menar i artikeln att kriget mot drogerna är förlorat och totalförbudet inte förbättrar situationen. Han diskuterar uttalandet som förra chefen för Interpol, Raymond Kendall, nyligen gjorde om FN's narkotikapolitik. Vidare så försvarar han Maltas sprututbytesprogram.

I Engelska Guardian så skriver Polly Toynbee att Europa måste sluta fred i kriget mot drogerna. Genom att skriva ut narkotika till missbrukare så får man stopp på vågen av kriminalitet som förstör städerna. Polly menar att förbudspolitiken inte bara har misslyckats, den har gjort situationen värre, i form av den svarta marknad och brottslighet som förbudet orsakar. Vidare tar hon upp FNs orealistiska mål om en drogfria värld, den löjliga sloganen "A drugs-free world - we can do it!" och går igenom narkotikasituationen i England och världen.

Nej till sprutbyten i Göteborg
Postat av Administrator tisdag 09 november 2004 - 13:47:13
Läs/Skriv kommentarer: 2 |

Göteborg säger återigen nej till fria sprutbyten. I den statliga hiv/aids-utredningen ses sprutbytesprogram som en viktig åtgärd för att minska smittspridningen, men det håller inte göteborgspolitikerna med om, de är eniga om att narkomaner inte ska få samhällets hjälp med att byta sprutor och säger dessutom att sprubyten skulle urholka Sveriges restriktiva narkotikapolitik.

Vidare menar Göteborgs kommunstyrelse att "missbrukarna dör i första hand av sitt missbruk och levnadssätt och inte av hiv eller hepatit" och att lösningen på problemet inte är sprutbyten utan "fler avgiftnings- och behandlingsplatser, uppsökande verksamhet och en väl fungerande vårdkedja".

Hallå! Sprutbyten syftar till att minska spridningen av hiv/aids och andra sjukdomar, inte lösa problemet med att knarkarna dör som flugor. Och visst, fler missbrukare dör av överdoser än av aids, men varför innebär det att man inte ska göra något åt problemet med smittspridningen? Sprutbyten har gett goda resultat i Europa och USA, och de flesta länder utökar sina program. I Sverige låter man hellre hiv sprida sig bland samhällets absolut svagaste grupp för att man är rädd för att "urholka" batongpolitiken och skicka fel "signaler".

Kommunstyrelsen lägger fram en "lösning" på problemet med missbrukare som dör, "fler avgiftnings- och behandlingsplatser, uppsökande verksamhet och en väl fungerande vårdkedja", men varför har dom inte gjort något de senaste tio åren, och varför kommer de inte göra något de närmsta åren? Det är enkelt att prata vackert, men det hjälper inte den prostituerade heroinmissbrukaren eller den man hon smittar med hiv.

SR
Vårt Göteborg
Artikelserie om missbruk
Postat av Administrator tisdag 09 november 2004 - 10:26:59
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Gratistidningen City har startat en artikelserie om drogbruk, "Drog-Stockholm - en artikelserie om missbruk".

Gårdagens artikel var i stort en genomgång över hur superiet och dess negativa konsekvenser har ökat under åren, med kommentarer av alkoholforskare Håkan Leifman. Lite statistik över narkotikabruk fick dom också med, t ex att var fjärde man och var sjätte kvinna i Stockholms län har använt cannabis, och att narkotikabruk är vanligare bland ungdomar i Stockholm än i andra län.
Dagens artikel handlar om kostnaderna som missbruket medför, nationalekonom Anders Johnson menar att samhällets nota för alkoholkonsumtionen i Stockholms län uppgår till 40 miljarder per år och varnar för en kostnadsbomb när skadorna från dagens ökade alkoholkonsumtion slår igenom om några år.

Artikelserien fokuserar hittils på skadorna av alkoholen, vilket är logiskt då superiet orsakar långt större problem och kostnader än vad narkotikan gör. Det ska bli intressant att se hur serien utvcklar sig och om det läggs fram förslag på åtgärder som krävs för att komma till rätta med eller minska narkotikaproblemen. Jag väntar fortfarande på en journalist som på allvar ifrågasätter om dagens metoder är effektiva och humana, och man kan ju göra det enkelt för sig genom att låta forskare som Ted Goldberg komma till tals istället för hysteriska mammor från Föräldraföreningen mot narkotika.
EMCDDA släpper snart årsrapporten över narkotikasituationen i EU
Postat av Administrator måndag 08 november 2004 - 10:06:36
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

EUs årliga rapport om narkotikasituationen inom unionen släpps den 25 november.

Rapporten innehåller fakta, siffror och analyser om narkotika i Europa och de enskilda länderna. Senaste trenderna och sociala, rättsliga och politiska åtgärder. Samt en fokusering på särskilda frågor, denna gång cannabis och en utvärdering av nationella narkotikastrategier.

Tidigare Annual Reports har varit guldgruvor för den fakta- och statistikintresserade och den har slagit hårt mot den svenska tron om att vi har den bästa narkotikapolitiken i världen. Siffror från rapporterna har tydlig visat att sverige har mycket större andel tunga narkomaner och mångdubbelt fler narkotikarelaterade dödsfall än t ex Holland.

Det har även varit intressant att studera politikers och förbudsförespråkares respons på de årliga rapporterna, siffror som visar på goda svenska resultat, som exempelvis en relativt låg andel marijuanrökare används som ett slagträ i debatten, medans de mer misshagliga siffrorna, som t ex vårt europarekord i narkotikarelaterade dödsfall viftas bort som felaktiga utan vidare förklaring.

Mer om rapporten kommer framöver.

European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction
Pressmeddelande
Narkotikabrottslighet och straff
Postat av Administrator fredag 05 november 2004 - 14:56:12
Läs/Skriv kommentarer: 2 |

Metro skriver idag om att barnsexbrott straffas mildare än knarkbrott. Sexuellt utnyttjande av underårig är ett brott som straffas med i genomsnitt ett och ett halvt års fängelse. Narkotikasmugglare däremot får skaka galler i hela sex år. Nya siffror från Brottsförebyggande Rådet visar att svenska tingsrätter har en mycket sträng syn på narkotikabrottslingar men att de är tämligen ovilliga att döma ut långa fängelsestraff för vålds- och sexualbrott.
Den som dödar en människa kan få ett kortare straff än en som smugglar in marijuana i sverige.

Hans Klettne, professor i straffrätt säger att "detta är mycket egendomligt". Klettne har bland annat protesterat mot att en man som sparkat ihjäl sin treåriga styvson dömts till endast 3,5 års fängelse. Detta kan jämföras med domar på 5-6 år för hantering av några kilo hasch.

Genomsnittligt straff för grov narkotikasmuggling är 70 månader, dråp 64, våldtäckt 57, grov misshandel 19, sexuellt utnyttjande av underårig 18.

Är det verkligen ett allvarligare brott att smuggla två kilo marijuana än att sparka ihjäl ett barn? Och varför frågar sig ingen politiker vilka "signaler" detta sänder till mördarna och våldtäcktsmännen?
Nordkraft - århundradets nordiska knarkroman
Postat av Administrator fredag 05 november 2004 - 14:04:34
Läs/Skriv kommentarer: 1 |

Nordkraft heter en ny bok om modern drogkultur, pundare och haschromantiker på gränsen till ett problematiskt drogbruk. Boken är skriven av dansken Jakob Ejersbos och den fick en strålande recension i DN.

Jakob Ejersbo fokuserar på det sociala och på den luddiga gränszon som föregår den tunga narkomanin.
...
Ejersbos sätt att fokusera på de underliggande strukturer som skapar sammanhållning inom drogkulturen och gör den så attraktiv för somliga. Det skänker boken ett större psykologiskt djup och gör narkomanerna till nyanserade individer i stället för missbrukande offer.
...
Det fyller också ett tomrum i drogdebatten genom att detronisera den seglivade föreställningen att en pipa hasch oundvikligen leder till heroinmissbruk. Boken skulle lika gärna kunnat ha heta "Gränszon", för den handlar om den långa väg som föregår det tunga missbruket och som många tenderar att blunda för. Om Ejersbo har ett budskap med sin roman - och det tror jag han har - så är det att förklara hur en narkoman blir till. Den svidande samhällskritik som då kommer på köpet består i att visa hur många chanser det också finns att sätta stopp för katastrofen. Innan någon ligger och dör med en spruta i armen.

Nordkraft på Bokus
Cannabis streetart Luleå - bild
Postat av Administrator torsdag 04 november 2004 - 19:55:45
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

En bild på utsmyckningen av trafikljusen i Luleå.


Swecan
Tidigare inlägg

Nolltolerans och verkligheten
Postat av Administrator torsdag 04 november 2004 - 13:53:19
Läs/Skriv kommentarer: 1 |

Äntligen en journalist som fattar vad drogdebatten handlar om, eller vad den borde handla om. Svenska Dagbladet publicerade igår en kommentar av Jan Söderqvist där han förespråkar ett slut på kriget mot drogerna och en reglerad marknad för narkotika. Söderqvist menar att det är svårt att se någon annan väg till framgång än denna pragmatiska hållning och att lagstiftningen rörande varor som produceras utan officell sanktion (t ex narkotika) "måste anpassas till vad som i stor utsträckning redan tillämpas i praktiken".

Han identifierar alkoholen som ett mycket större problem än cannabis, "ungefär 6 000 människor om året dör av alkoholrelaterade orsaker i Sverige", "däremot finns det inte ett enda dödsfall någonstans som med säkerhet går att knyta till vare sig bruk eller missbruk av cannabis".

Vidare så menar han att den svenska situationen "är i allt väsentligt densamma" som den i USA, dvs absurda fängelsedomar, förbrukande av enorma resurser mot en i sitt sammanhang tämligen harmlös produkt, samtidigt som tusentals människor årligen dör av missbruk och feldoseringar av legalt föreskrivna läkemedel.

Kriget mot knarket är i själva verket ett krig mot de människor som brukar narkotika och ett moraliskt krig mot välbefinnande som inte är skapat av vad "normala" människor anser vara "naturligt".
Resultat av cannabisomröstningarna i USA
Postat av Administrator torsdag 04 november 2004 - 13:17:35
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Tyvärr röstade 57% nej till legalisering av cannabis i Alaska, och i Oregon så blev det nej till ett förslag om att tillåta medicinsk marijuana, men på andra håll gick det bättre.

I Montana så röstade 63% för att tillåta medicinsk marijuana, liksom i städerna Ann Harbor i Michigan och Columbia i Missouri. I Columbia och Ann Harbor så avkriminaliserades även det egna bruket vilket innebär att de för innehav högst kan få böter på $250 respektive $100 och ingen prick i brottsregistret. I Ann Harbor så gäller detta även vid försäljning.
I staden Oakland så röstades ett förslag om att polisen ska ha lägsta prioritet för bruk av marijuana fram, en de-facto avkriminalisering.

10 stater har nu lagar som tillåter medicinsk marijuana, Alaska, Kalifornien,
Colorado, Hawaii, Maine, Montana, Nevada, Oregon, Vermont, och Washington.

Ännu en svensk blogg har nu uppmärksammat cannabisomröstningarna; Nyliberalism for dummies

Cannabis News
Marijuana streetart i Luleå
Postat av Administrator onsdag 03 november 2004 - 08:20:50
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Trafikljusen i Luleå har drabbats av "sabotage" av några cannabisentusiaster. När trafikljuset slår om till grönt så framträder ett marijuanablad. Konstverket är skapat med hjälp av en schablon av ett marijuanablad och en sprayflaska. Kreativt!

Norrbottens-Kuriren
Omröstning om legal marijuana pågår
Postat av Administrator tisdag 02 november 2004 - 22:29:39
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Just nu pågår omröstningen om legalisering av cannabis i Alaska. Går initiativet igenom så blir det lagligt att sälja, inneha och bruka cannabis i delstaten. Redan idag så är det innehav och bruk lagligt i Alaska, men ett positivt resultat idag öppnar för en legal, reglerad och beskattad marknad och frigör polisiära och juridiska resurser. Reglering, beskattning och kontroll istället för totalförbud och svart marknad. Go Alaska!

En artikel om detta publicerades igår som "Top News" på nyhetsbyrån Reuters, inga svenska media har dock skrivit något om detta, SvD valde däremot att skriva om en annan folkomröstning i Alaska som gällde regler runt björnjakt. Bland bloggarna har endast Henrik Alexandersson tagit upp cannabisomröstningen i Alaska.
Nytt lagförslag för avkriminalisering i Kanada
Postat av Administrator tisdag 02 november 2004 - 12:47:59
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Kanada har återintroducerat sin plan för att avkriminalisera cannabis. Lagförslaget presenterades i måndags och innebär att bruk samt innehav på upp till 15 gram marijuana inte ska leda till åtal, däremot så kan det fortfarande bli tal om böter. Premiärminister Paul Martin säger att han inte vill att unga personer ska finnas med i brottsregister för småsaker som marijuanabrott. En post i brottsregistret kan försvåra att få jobb eller passera gränsen till USA.

Avkriminalisering defineras i förslaget som "removal of a behaviour or activity from the scope of the criminal justice system" men "other, non-criminal, laws may regulate the behaviour or activity that has been decriminalized".

Reuters
DPA Blog
Ny narkotikastrategi i EU #2
Postat av Administrator måndag 01 november 2004 - 15:11:26
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

EU's nya narkotikastrategi för åren 2005-2008 håller på att ta form. Det förekommer inga omskakande förändringar och ländernas rätt till en egen nationell narkotikaplitik ligger fast. Den nya strategin fokuserar på två områden, demand reduction, dvs att minska efterfrågan på narkotika, och supply reduction, dvs att minska tillgången. Stor fokus ligger även på internationellt samarbete och ordentliga utvärderingar över vilka insatser som ger resultat. Detta kan alla länder kan skriva under på, hur detta sen ska utföras är upp till varje land.

Allmänheten är inbjuden till att komma med synpunkter på den kommande strategin, deadline för detta är redan den 8 november, så skynda dig att skicka ett mail och förklara varför en legal, reglerad och kontrollerad marknad är bättre än nuvarande politik som överlåter tillverkning, handel och profiten till den organiserade brottsligheten.

Ett utkast till den nya strategin finns publicerad.

Rörande den gamla strategin så har EU har frågat alla medlemsländer hur de har agerat för att uppnå målen, och en sammanfattning av svaren finns att läsa. Andra intressanta dokument är utvärderingen av den gamla strategin samt snapshots av utvärderingen av den gamla strategin.

Mer om detta kommer.
Nyhetsmix #2
Postat av Administrator måndag 01 november 2004 - 14:50:02
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Alltid utmärkta FAJAF har idag publicerat ett gäng intressanta nyheter.

Förbudet mot droger är "föråldrat och farligt". Uttalandet kommer från Raymond Kendall, före detta chef för den internationella polisbyrån Interpol och gjordes i den Franska tidningen Le Monde. Kendall anser att förbudspolitiken har misslyckats med att skydda världen från droger och att Europa måste ta täten i att reformera droglagarna, speciellt vid FN's generalförsamlings särskilda session på droger i Wien 2008. Länk

Medicinsk marijuana från apotek på gång i Kanada. Planen bygger på Hollands modell, där marijuana för medicinska ändamål säljs på apotek. Redan idag så får godkända patienter odla marijuana för medicinskt bruk, eller köpa från staten. Länk

Idag är det "Brukardagen", organiserat av Svenska Brukarföreningen. Förhoppningsvis en kommande årlig tradition där man minns de människor som i onödan gått en för tidig död till mötes. Manifestationen hålls på plattan klockan 12 och ett antal talare är inbokade. Länk

Reeferman är en teaterpjäs om cannabis som gjorde succe på Kanadas årliga fringefestival. Den rörande autentiska och starka enmansshowen handlar om en ung advokat vars kärlek för marijuana och skicklighet att odla den leder honom genom en mängd av äventyr och relationer i Kanada. Länk - The Reefer Man

Fajaf rapporterar även om det föga positiva rekordet i antalet arresteringar för marijuanabrott i USA. Länk

Och till sist så publicerar FAJAF ett gott recept på en "spacecake" appropå "kakmannen" som bjöd sina arbetskamrater på knark-kaka till kaffet.
- Jag ville bara att vi skulle vara glada tillsammans ett litet tag, sa kakmannen i rätten i dag. Länk - Kakmannen släppt idag
välkommen

Användarnamn:

Lösenord:


Kom ihåg mig

[ Registrera ]
[ Glömt lösenord? ]

flöden
Våra rubriker kan delas genom antingen våra rss eller text flöden.
news.xml - news.txt
All trademarks are © their respective owners.