| Blog | | Länkar | | Gästbok | | [email protected] |
Nej till sprutbyten i Göteborg
Postat av Administrator tisdag 09 november 2004 - 13:47:13
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Göteborg säger återigen nej till fria sprutbyten. I den statliga hiv/aids-utredningen ses sprutbytesprogram som en viktig åtgärd för att minska smittspridningen, men det håller inte göteborgspolitikerna med om, de är eniga om att narkomaner inte ska få samhällets hjälp med att byta sprutor och säger dessutom att sprubyten skulle urholka Sveriges restriktiva narkotikapolitik.

Vidare menar Göteborgs kommunstyrelse att "missbrukarna dör i första hand av sitt missbruk och levnadssätt och inte av hiv eller hepatit" och att lösningen på problemet inte är sprutbyten utan "fler avgiftnings- och behandlingsplatser, uppsökande verksamhet och en väl fungerande vårdkedja".

Hallå! Sprutbyten syftar till att minska spridningen av hiv/aids och andra sjukdomar, inte lösa problemet med att knarkarna dör som flugor. Och visst, fler missbrukare dör av överdoser än av aids, men varför innebär det att man inte ska göra något åt problemet med smittspridningen? Sprutbyten har gett goda resultat i Europa och USA, och de flesta länder utökar sina program. I Sverige låter man hellre hiv sprida sig bland samhällets absolut svagaste grupp för att man är rädd för att "urholka" batongpolitiken och skicka fel "signaler".

Kommunstyrelsen lägger fram en "lösning" på problemet med missbrukare som dör, "fler avgiftnings- och behandlingsplatser, uppsökande verksamhet och en väl fungerande vårdkedja", men varför har dom inte gjort något de senaste tio åren, och varför kommer de inte göra något de närmsta åren? Det är enkelt att prata vackert, men det hjälper inte den prostituerade heroinmissbrukaren eller den man hon smittar med hiv.

SR
Vårt Göteborg
Artikelserie om missbruk
Postat av Administrator tisdag 09 november 2004 - 10:26:59
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Gratistidningen City har startat en artikelserie om drogbruk, "Drog-Stockholm - en artikelserie om missbruk".

Gårdagens artikel var i stort en genomgång över hur superiet och dess negativa konsekvenser har ökat under åren, med kommentarer av alkoholforskare Håkan Leifman. Lite statistik över narkotikabruk fick dom också med, t ex att var fjärde man och var sjätte kvinna i Stockholms län har använt cannabis, och att narkotikabruk är vanligare bland ungdomar i Stockholm än i andra län.
Dagens artikel handlar om kostnaderna som missbruket medför, nationalekonom Anders Johnson menar att samhällets nota för alkoholkonsumtionen i Stockholms län uppgår till 40 miljarder per år och varnar för en kostnadsbomb när skadorna från dagens ökade alkoholkonsumtion slår igenom om några år.

Artikelserien fokuserar hittils på skadorna av alkoholen, vilket är logiskt då superiet orsakar långt större problem och kostnader än vad narkotikan gör. Det ska bli intressant att se hur serien utvcklar sig och om det läggs fram förslag på åtgärder som krävs för att komma till rätta med eller minska narkotikaproblemen. Jag väntar fortfarande på en journalist som på allvar ifrågasätter om dagens metoder är effektiva och humana, och man kan ju göra det enkelt för sig genom att låta forskare som Ted Goldberg komma till tals istället för hysteriska mammor från Föräldraföreningen mot narkotika.
EMCDDA släpper snart årsrapporten över narkotikasituationen i EU
Postat av Administrator måndag 08 november 2004 - 10:06:36
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

EUs årliga rapport om narkotikasituationen inom unionen släpps den 25 november.

Rapporten innehåller fakta, siffror och analyser om narkotika i Europa och de enskilda länderna. Senaste trenderna och sociala, rättsliga och politiska åtgärder. Samt en fokusering på särskilda frågor, denna gång cannabis och en utvärdering av nationella narkotikastrategier.

Tidigare Annual Reports har varit guldgruvor för den fakta- och statistikintresserade och den har slagit hårt mot den svenska tron om att vi har den bästa narkotikapolitiken i världen. Siffror från rapporterna har tydlig visat att sverige har mycket större andel tunga narkomaner och mångdubbelt fler narkotikarelaterade dödsfall än t ex Holland.

Det har även varit intressant att studera politikers och förbudsförespråkares respons på de årliga rapporterna, siffror som visar på goda svenska resultat, som exempelvis en relativt låg andel marijuanrökare används som ett slagträ i debatten, medans de mer misshagliga siffrorna, som t ex vårt europarekord i narkotikarelaterade dödsfall viftas bort som felaktiga utan vidare förklaring.

Mer om rapporten kommer framöver.

European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction
Pressmeddelande
Narkotikabrottslighet och straff
Postat av Administrator fredag 05 november 2004 - 14:56:12
Läs/Skriv kommentarer: 2 |

Metro skriver idag om att barnsexbrott straffas mildare än knarkbrott. Sexuellt utnyttjande av underårig är ett brott som straffas med i genomsnitt ett och ett halvt års fängelse. Narkotikasmugglare däremot får skaka galler i hela sex år. Nya siffror från Brottsförebyggande Rådet visar att svenska tingsrätter har en mycket sträng syn på narkotikabrottslingar men att de är tämligen ovilliga att döma ut långa fängelsestraff för vålds- och sexualbrott.
Den som dödar en människa kan få ett kortare straff än en som smugglar in marijuana i sverige.

Hans Klettne, professor i straffrätt säger att "detta är mycket egendomligt". Klettne har bland annat protesterat mot att en man som sparkat ihjäl sin treåriga styvson dömts till endast 3,5 års fängelse. Detta kan jämföras med domar på 5-6 år för hantering av några kilo hasch.

Genomsnittligt straff för grov narkotikasmuggling är 70 månader, dråp 64, våldtäckt 57, grov misshandel 19, sexuellt utnyttjande av underårig 18.

Är det verkligen ett allvarligare brott att smuggla två kilo marijuana än att sparka ihjäl ett barn? Och varför frågar sig ingen politiker vilka "signaler" detta sänder till mördarna och våldtäcktsmännen?
Nordkraft - århundradets nordiska knarkroman
Postat av Administrator fredag 05 november 2004 - 14:04:34
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Nordkraft heter en ny bok om modern drogkultur, pundare och haschromantiker på gränsen till ett problematiskt drogbruk. Boken är skriven av dansken Jakob Ejersbos och den fick en strålande recension i DN.

Jakob Ejersbo fokuserar på det sociala och på den luddiga gränszon som föregår den tunga narkomanin.
...
Ejersbos sätt att fokusera på de underliggande strukturer som skapar sammanhållning inom drogkulturen och gör den så attraktiv för somliga. Det skänker boken ett större psykologiskt djup och gör narkomanerna till nyanserade individer i stället för missbrukande offer.
...
Det fyller också ett tomrum i drogdebatten genom att detronisera den seglivade föreställningen att en pipa hasch oundvikligen leder till heroinmissbruk. Boken skulle lika gärna kunnat ha heta "Gränszon", för den handlar om den långa väg som föregår det tunga missbruket och som många tenderar att blunda för. Om Ejersbo har ett budskap med sin roman - och det tror jag han har - så är det att förklara hur en narkoman blir till. Den svidande samhällskritik som då kommer på köpet består i att visa hur många chanser det också finns att sätta stopp för katastrofen. Innan någon ligger och dör med en spruta i armen.

Nordkraft på Bokus
Cannabis streetart Luleå - bild
Postat av Administrator torsdag 04 november 2004 - 19:55:45
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

En bild på utsmyckningen av trafikljusen i Luleå.


Swecan
Tidigare inlägg

Nolltolerans och verkligheten
Postat av Administrator torsdag 04 november 2004 - 13:53:19
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Äntligen en journalist som fattar vad drogdebatten handlar om, eller vad den borde handla om. Svenska Dagbladet publicerade igår en kommentar av Jan Söderqvist där han förespråkar ett slut på kriget mot drogerna och en reglerad marknad för narkotika. Söderqvist menar att det är svårt att se någon annan väg till framgång än denna pragmatiska hållning och att lagstiftningen rörande varor som produceras utan officell sanktion (t ex narkotika) "måste anpassas till vad som i stor utsträckning redan tillämpas i praktiken".

Han identifierar alkoholen som ett mycket större problem än cannabis, "ungefär 6 000 människor om året dör av alkoholrelaterade orsaker i Sverige", "däremot finns det inte ett enda dödsfall någonstans som med säkerhet går att knyta till vare sig bruk eller missbruk av cannabis".

Vidare så menar han att den svenska situationen "är i allt väsentligt densamma" som den i USA, dvs absurda fängelsedomar, förbrukande av enorma resurser mot en i sitt sammanhang tämligen harmlös produkt, samtidigt som tusentals människor årligen dör av missbruk och feldoseringar av legalt föreskrivna läkemedel.

Kriget mot knarket är i själva verket ett krig mot de människor som brukar narkotika och ett moraliskt krig mot välbefinnande som inte är skapat av vad "normala" människor anser vara "naturligt".
Resultat av cannabisomröstningarna i USA
Postat av Administrator torsdag 04 november 2004 - 13:17:35
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Tyvärr röstade 57% nej till legalisering av cannabis i Alaska, och i Oregon så blev det nej till ett förslag om att tillåta medicinsk marijuana, men på andra håll gick det bättre.

I Montana så röstade 63% för att tillåta medicinsk marijuana, liksom i städerna Ann Harbor i Michigan och Columbia i Missouri. I Columbia och Ann Harbor så avkriminaliserades även det egna bruket vilket innebär att de för innehav högst kan få böter på $250 respektive $100 och ingen prick i brottsregistret. I Ann Harbor så gäller detta även vid försäljning.
I staden Oakland så röstades ett förslag om att polisen ska ha lägsta prioritet för bruk av marijuana fram, en de-facto avkriminalisering.

10 stater har nu lagar som tillåter medicinsk marijuana, Alaska, Kalifornien,
Colorado, Hawaii, Maine, Montana, Nevada, Oregon, Vermont, och Washington.

Ännu en svensk blogg har nu uppmärksammat cannabisomröstningarna; Nyliberalism for dummies

Cannabis News
Marijuana streetart i Luleå
Postat av Administrator onsdag 03 november 2004 - 08:20:50
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Trafikljusen i Luleå har drabbats av "sabotage" av några cannabisentusiaster. När trafikljuset slår om till grönt så framträder ett marijuanablad. Konstverket är skapat med hjälp av en schablon av ett marijuanablad och en sprayflaska. Kreativt!

Norrbottens-Kuriren
Omröstning om legal marijuana pågår
Postat av Administrator tisdag 02 november 2004 - 22:29:39
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Just nu pågår omröstningen om legalisering av cannabis i Alaska. Går initiativet igenom så blir det lagligt att sälja, inneha och bruka cannabis i delstaten. Redan idag så är det innehav och bruk lagligt i Alaska, men ett positivt resultat idag öppnar för en legal, reglerad och beskattad marknad och frigör polisiära och juridiska resurser. Reglering, beskattning och kontroll istället för totalförbud och svart marknad. Go Alaska!

En artikel om detta publicerades igår som "Top News" på nyhetsbyrån Reuters, inga svenska media har dock skrivit något om detta, SvD valde däremot att skriva om en annan folkomröstning i Alaska som gällde regler runt björnjakt. Bland bloggarna har endast Henrik Alexandersson tagit upp cannabisomröstningen i Alaska.
Nytt lagförslag för avkriminalisering i Kanada
Postat av Administrator tisdag 02 november 2004 - 12:47:59
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Kanada har återintroducerat sin plan för att avkriminalisera cannabis. Lagförslaget presenterades i måndags och innebär att bruk samt innehav på upp till 15 gram marijuana inte ska leda till åtal, däremot så kan det fortfarande bli tal om böter. Premiärminister Paul Martin säger att han inte vill att unga personer ska finnas med i brottsregister för småsaker som marijuanabrott. En post i brottsregistret kan försvåra att få jobb eller passera gränsen till USA.

Avkriminalisering defineras i förslaget som "removal of a behaviour or activity from the scope of the criminal justice system" men "other, non-criminal, laws may regulate the behaviour or activity that has been decriminalized".

Reuters
DPA Blog
Ny narkotikastrategi i EU #2
Postat av Administrator måndag 01 november 2004 - 15:11:26
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

EU's nya narkotikastrategi för åren 2005-2008 håller på att ta form. Det förekommer inga omskakande förändringar och ländernas rätt till en egen nationell narkotikaplitik ligger fast. Den nya strategin fokuserar på två områden, demand reduction, dvs att minska efterfrågan på narkotika, och supply reduction, dvs att minska tillgången. Stor fokus ligger även på internationellt samarbete och ordentliga utvärderingar över vilka insatser som ger resultat. Detta kan alla länder kan skriva under på, hur detta sen ska utföras är upp till varje land.

Allmänheten är inbjuden till att komma med synpunkter på den kommande strategin, deadline för detta är redan den 8 november, så skynda dig att skicka ett mail och förklara varför en legal, reglerad och kontrollerad marknad är bättre än nuvarande politik som överlåter tillverkning, handel och profiten till den organiserade brottsligheten.

Ett utkast till den nya strategin finns publicerad.

Rörande den gamla strategin så har EU har frågat alla medlemsländer hur de har agerat för att uppnå målen, och en sammanfattning av svaren finns att läsa. Andra intressanta dokument är utvärderingen av den gamla strategin samt snapshots av utvärderingen av den gamla strategin.

Mer om detta kommer.
Nyhetsmix #2
Postat av Administrator måndag 01 november 2004 - 14:50:02
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Alltid utmärkta FAJAF har idag publicerat ett gäng intressanta nyheter.

Förbudet mot droger är "föråldrat och farligt". Uttalandet kommer från Raymond Kendall, före detta chef för den internationella polisbyrån Interpol och gjordes i den Franska tidningen Le Monde. Kendall anser att förbudspolitiken har misslyckats med att skydda världen från droger och att Europa måste ta täten i att reformera droglagarna, speciellt vid FN's generalförsamlings särskilda session på droger i Wien 2008. Länk

Medicinsk marijuana från apotek på gång i Kanada. Planen bygger på Hollands modell, där marijuana för medicinska ändamål säljs på apotek. Redan idag så får godkända patienter odla marijuana för medicinskt bruk, eller köpa från staten. Länk

Idag är det "Brukardagen", organiserat av Svenska Brukarföreningen. Förhoppningsvis en kommande årlig tradition där man minns de människor som i onödan gått en för tidig död till mötes. Manifestationen hålls på plattan klockan 12 och ett antal talare är inbokade. Länk

Reeferman är en teaterpjäs om cannabis som gjorde succe på Kanadas årliga fringefestival. Den rörande autentiska och starka enmansshowen handlar om en ung advokat vars kärlek för marijuana och skicklighet att odla den leder honom genom en mängd av äventyr och relationer i Kanada. Länk - The Reefer Man

Fajaf rapporterar även om det föga positiva rekordet i antalet arresteringar för marijuanabrott i USA. Länk

Och till sist så publicerar FAJAF ett gott recept på en "spacecake" appropå "kakmannen" som bjöd sina arbetskamrater på knark-kaka till kaffet.
- Jag ville bara att vi skulle vara glada tillsammans ett litet tag, sa kakmannen i rätten i dag. Länk - Kakmannen släppt idag
Allt fler tonåringar åtalas för narkotikabrott
Postat av Administrator fredag 29 oktober 2004 - 13:55:09
Läs/Skriv kommentarer: 1 |

Allt fler tonåringar åtalas för narkotikabrott. Under de senaste tio åren har åtalen mot ungdomar mellan 15 och 20 år ökat med 240 procent visar färsk statistik från Brottsförebyggande Rådet (Brå).

Siffrorna gäller bruk, innehav, överlåtelse, framställning och smuggling. Framförallt är det bruket som ökar, visar Brås studie som omfattar åren 1994-2003.
Bland de äldre ungdomarna, mellan 18 och 20 år, är förändringen ännu tydligare. Där har åtalen ökat med 270 procent och 620 personer per 100 000 invånare hamnade i gruppen.

Tillgången på narkotika har ökat enormt samtidigt som priserna har halverats i Sverige de senaste 15 åren. Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) beror utvecklingen på att både produktionen och införseln har ökat. (TT)

- Förra året dömdes nästan 17.200 personer för narkotikabrott.
- Den vanligaste formen av narkotikabrott är bruk och innehav som utgör 40 respektive 24 procent av alla lagförda narkotikabrott.
- Antalet personer dömda för eget bruk har mer än femdubblats sedan 1994. Antalet övriga narkotikabrott visar små förändringar.
- De ringa narkotikabrotten har ökat både i antal och andel. Förra året stod dessa för 79% av alla lagföringar.
- 53% av de som dömds för narkotikabrott döms till böter.
- Cannabis är den vanligaste drogen och utgjorde 34% av lagföringsärendena. Amfetamin utgjorde 30%.
- Andelen lagföringar bland 15-20 åringar har ökat med 240%.
- År 2003 dömdes 11 personer för ringa narkotikabrott, eget bruk, till fängelse. 6 av dessa fick en månades fängelse. 2 fick 1-2 månader. 1 fick 6 månader. 2 fick över ett år.

Det narkotikafria samhället ska uppnås genom att polisen riktar in sig mot unga, enskilda brukare. Dessa ska lagföras, eventuellt vårdas och sen sluta använda illegala droger. Men det gör de ju inte.
Befolkningens attityd till en viss drog är den avgörande faktorn till hur mycket som konsumeras av den. Lagar och polisens insatser har mycket liten påverkan på befolkningens attityd, effekterna av de så kallade "signalerna" är kraftigt överdrivna.

Den organiserade brottsligheten har glada tider och i övrigt laglydiga cannabisrökare bestraffas.

Rapporten
Polis i Alaska jämför alkohol och marijuana
Postat av Administrator fredag 29 oktober 2004 - 12:36:18
Läs/Skriv kommentarer: 1 |

En polisman i Alaska fick frågan vad han helst ville se legalt, alkohol eller marijuana:

"Marijuana! Folk som dricker blir fulla, tar bilen, kör för fort, går hem och spöar upp sina familjer. Människor som röker marijuana blir höga, tar bilen, kör sakta, går hem och äter och leker med sina barn."

Marijuana News
Smått och gott från de senaste dagarna
Postat av Administrator tisdag 26 oktober 2004 - 21:37:58
Läs/Skriv kommentarer: 3 |

Är inne i något av en bloggsvacka men här kommer iallafall några noteringar..

Den Indiska tidningen Hindustan Times har en artikel om Marc Emery, som tydligen inspirerades till sitt engagemang för cannabislegalisering efter ett besök i Indien.

Den nya ministern Jens Orback har provat hasch, liksom sina kollegor Mona Sahlin och Thomas Bodström. Stora delar av regeringen är gamla haschrökare och har trots detta nått rätt höga positioner i samhället. Ingen som ställer sig frågan om puffandet verkligen är så enormt dödsfarligt?

Ett av Hollands största försäkringsbolag, Interpolis, vill försäkra marijuanaodlare, "om jag har tomatodlare som kunder, varför får jag inte försäkra marijuanaodlare"?

Antalet arresteringar för marijuana slår nya rekord i USA. År 2003 arresterades 755,187 personer, vilket innebär mer än en person per minut. Av dessa så greps 88% för innehav. Detta kostar de amerikanska skattebetalarna 7.6 miljarder dollar varje år. Väl spenderade pengar?

Den 2 november är det presidentval i USA. Samma dag kommer det dessutom genomföras en hel del lokala omröstningar i USA om cannabis legala status. Längst fram står Alaska, där folkomröstningen kan leda till att cannabis legaliseras, dvs att bruk, innehav, köp och försäljning av marijuana och hasch blir lagligt.

Det finns en hel del bloggar om drogpolitik, missa inte att kolla in decrimwatch, Drug Policy Alliance Blog, Last One Speaks och Drug War Rant.

Skolelevers drogvanor 2004
Postat av Administrator torsdag 21 oktober 2004 - 21:33:19
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

CAN har släppt en preliminär sammanfattning av undersökningen Gymnasieelevers drogvanor 2004. Sen 1971 har CAN undersökt svenska skolungdomars alkohol-, narkotika-, tobaks-, och sniffningsvanor. Undersökningarna har i huvudsak rört årskurs 9, men från och med år 2004 så undersöks även drogvanorna bland gymnasieelever i årskurs 2.

Den preliminära sammanfattningen är inte speciellt omfattande, men bl a följande data finns med i pressmeddelandet:

Bland niondeklassarna har 7% använt illegala droger någon gång, i årskurs 2 så är det drygt 15%.
27% bland niondeklassarna är fulla minst en gång per månad, och nästan 50% av eleverna i årskurs 2.

Dessa siffor är utslagna över landet, i storstadsområdena är narkotikabruk betydligt vanligare, mer utförlig statistik om detta kommer under vintern 2005.

I förra årets undersökning så var det en liten nedgång i niondeklassarnas narkotikakonsumtion vilket ansvariga myndigheter gjorde en stor sak av, detta år har det inte skett någon minskning mot förra året.

Ungdomarnas fylleri är ett betydligt större problem än att de testar marijuana. Vill man minska skadorna som uppkommer av droger så bör givetvis myndigheternas insatser rikta sig mot alkoholkonsumenterna istället för att svartmåla och jaga i övrigt laglydiga cannabisrökare.

Pressmeddelande
Belgiens nya cannabislagar upphävda
Postat av Administrator torsdag 21 oktober 2004 - 21:00:15
Läs/Skriv kommentarer: 1 |

I maj så antogs en ny cannabislag i Belgien, myndiga personers innehav och bruk av cannabis skulle inte leda till rättsliga åtgärder om det inte ledde till "olägenheter för allmänheten" eller var "problematiskt". Sen lagen infördes har det varit diskussioner om främst formuleringen av lagen, vad som är "problematiskt" eller en "olägenhet" är inte definierat och detta överläts alltså till den enskilda polismannen att bedöma.

En skiljedomstol har nu ogilitigförklarat lagen och man har nu återgått till det direktiv som gällde sedan 1998, vilket innebär att cannabisbruk och innehav skulle ha "lägsta prioritet" hos de brottsbekämpande myndigheterna. Lägsta prioritet innebär att den Belgiska polisen, till skillnad mot den Svenska, inte lägger resurser på att arrestera i övrigt laglydiga cannabisrökare när det finns brott som exempelvis våldtäckter och rån som inte är lösta.

Hälsominister Rudy Demotte kommer utarbeta ett nytt förslag och säger sig stödja kärnan i den nu ogiltigförklarade lagen, att cannabisrökning ska accepteras hos myndiga personer så länge det inte är problematiskt.

I nuläget så innebär detta ingenting för den Belgiska cannabiskulturen. Men en ny debatt runt hur man ska hantera cannabis kan förhoppningsvis bana väg för en legal, reglerad, kontrollerad och beskattad handeln med cannabis.

Drugnews
Frisläppta fångar
Postat av Administrator onsdag 20 oktober 2004 - 13:33:05
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

Marc Emery är nu fri efter 90 dagar i fängelse. Emery dömdes för att ha passat en joint under en cannabisdemonstration Saskatton i mars. Delstaten tillämpar, med Kanadensiska mått mätt, hårda cannabislagar och Emery kommer nu sätta upp en avdelning av BC Marijuana Party i delstaten. Mer information lär komma upp på Cannabis Culture när frigivningsfesten är slut.

Den Holländska aktivisten Nol Van Shaik har släppts från ett Franskt fängelse efter 79 dar bakom lås och bom. Schaik äger Willie Wortel's Coffeeshop och the International Hemp Museum i Haarlem. Han greps på Madrids flygplats den 17 maj för en 14 år gammal anklagelse på haschsmuggling genom Frankrike. Spanien höll Shaik i tre veckor innan han utlämnades till Frankrike för ett femårigt fängelsestraff. Juridiska misstag av Frankrike ledde till att Shaik släpptes i förtid och ha kan nu resa fritt i hela Europa. Nol Van Shaiks Hemsida
Definition av missbruk
Postat av Administrator onsdag 20 oktober 2004 - 12:58:59
Läs/Skriv kommentarer: 0 |

I Sverige så sägs det att allt bruk av illegala droger är missbruk, medans bruk av legala droger mycket väl bara kan vara just bruk. En person som dricker sig full på sprit två gånger i veckan klassificeras som en brukare, medans en som röker sig hög på marijuana varannan månad är missbrukare. Vilken person som ligger i riskzonen för fysiska, psykiska eller sociala skador borde det inte råda någon tvekan om.

Den svenska definitionen på missbruk är alltså i hög grad juridisk. Den definition som används inom hälso- och sjukvården ser dock annorlunda ut, den kallas DSM IV och används av sjukvårdspersonal för att diagnostisera beroende.

Missbruk enligt DSM IV:
I det system som tagits fram för att tydligt kunna ställa diagnos på patienter med psykiska besvär (DSM-systemet), ska minst 1 av följande påståenden gälla under en och samma 12-månadersperiod:

1. Att vid upprepade tillfällen ha använt en substans, så att man misslyckats med att klara av sina skyldigheter i hemmet, skolan eller arbetet
2. Att ha upprepat bruket i situationer där det medför stora risker för fysisk skada, t ex rattfylla
3. Att vid upprepade tillfällen ha haft problem med rättvisan, t ex polisen, på grund av droger
4. Att ha fortsatt drogmissbruket trots att det givit upphov till återkommande sociala problem pga drogeffekterna
5. Att symtomen aldrig uppfyllt kraven för beroende enligt vad som krävs.

Ett annat klassifieringssystem som används inom den svenska sjukvården är ISD 10, vilket istället för missbruk använder definitionen skadligt bruk:
Bruk av psykoaktiva substanser på ett sätt som skadar hälsan. Skadan kan vara fysisk (som hepatit vid intravenöst missbruk av psykoaktiva substanser) eller psykisk (som depressionsperioder sekundärt till hög alkoholkonsumtion).

Man måste se dessa två system i förhållande till varandra då ISD10 är helt kliniskt där DSM IV också ser till de sociala följderna av missbruket.

En juridisk istället för medicinsk definition av missbruk är ett led i försöken att skrämma ungdomar från att testa illegala droger. Betydligt bättre för "folkhälsan" vore det om ungdomar fick saklig information om riskerna med drogbruk och tecken på ett begynnande missbruk.

Glöm den officiella definitionen, men är du missbrukare (av legala eller illegala droger) enligt sjukvårdens definitioner så bör du ta dig en funderare över vad du håller på med.
Gå till sida [1] 2 3 4 5 6 7


välkommen

Användarnamn:

Lösenord:


Kom ihåg mig

[ Registrera ]
[ Glömt lösenord? ]

flöden
Våra rubriker kan delas genom antingen våra rss eller text flöden.
news.xml - news.txt
All trademarks are © their respective owners.